Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Για ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος η βία και οι απειλές, ειδικά μέσα σε ένα Aνώτατο Eκπαιδευτικό Ιδρυμα, αποτελούν έναν επικίνδυνο εχθρό που πλήττει συνολικά τον πολιτισμό μας.
Αποτελεί δε επικίνδυνη στρέβλωση αυτού ακριβώς του πολιτισμού, το ότι έχουμε καταντήσει να θεωρούμε το άσυλο άβατο για τον νόμο. Δεχόμαστε δηλαδή το να είναι βατό το πανεπιστήμιο στην ανομία, αλλά άβατο για τον νόμο! Τι περιμένουμε όμως έτσι να διδάξουμε στα παιδιά μας; Γιατί εκτός από γνώστες και μελετητές της επιστήμης, οι νέοι που βγαίνουν από τα πανεπιστήμιά μας περιμένουμε και να τη διαδώσουν στην κοινωνία. Να γίνουν οι πολίτες που θα στηρίξουν τις νέες δομές της και θα χτίσουν τους νέους δρόμους της. Τι τους έχουμε όμως διδάξει εμείς με αυτό τον τρόπο στα πανεπιστήμια; Το έχω ξαναπεί, ότι έβαλα πολλές φορές την αστυνομία στο πανεπιστήμιο, όσο διοικούσα στο εξωτερικό, τοιχοκόλλησα δε την ίδια περίοδο ένα χαρτί που ανέφερε ότι ήμουν υπεύθυνη για την ακεραιότητα των πραγμάτων και για την ασφάλεια των προσώπων και μόλις κάτι από αυτά θα μπορούσε να διακυβευθεί θα καλούσα την αστυνομία.
Οι επιθέσεις και τα κρούσματα βίας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια σε ελληνικά ΑΕΙ θα έπρεπε να μας κάνουν όλους να προβληματιστούμε για τον τρόπο που προστατεύουμε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας.
Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ είναι ιστορικός - βυζαντινολόγος, τ. πρύτανης της Σορβόννης