«Οι τύραννοι προέρχονται από δημαγωγούς που κέρδισαν την εμπιστοσύνη του λαού καταγγέλλοντας τους προνομιούχους»

(Αριστοτέλης, Πολιτικά).

Τη φωτογραφία του Τσίπρα να είχε μπροστά του ο Αριστοτέλης, δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα αυτό που ζήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επειτα από περισσότερα από τέσσερα καταστροφικά χρόνια, αυτό που περίτρανα αποδείχθηκε είναι ακριβώς ότι ο κ. Τσίπρας δεν φόρεσε το 2014 τα φυσεκλίκια του για να καταργήσει τα Μνημόνια «ντάλα μεσημέρι», ούτε για να διώξει τους τροϊκανούς με τις κλωτσιές.

Αντίθετα, κήρυξε δήθεν την «επανάσταση» για να επιβάλει αλλαγή καθεστώτος μέσω των Μνημονίων και της ξενοκρατίας. Επιδίωξε δηλαδή την παραμονή της χώρας στα Μνημόνια (από τα οποία βγαίναμε το 2014) και αποδέχθηκε όλα όσα ζητούσαν οι δανειστές (παράδοση του συνόλου της δημόσιας υπηρεσίας στο υπερταμείο, παράδοση όλων των δανείων των Ελλήνων – και των εξυπηρετουμένων _ στα ξένα funds, τα «κοράκια της καταστροφής» κατά τον Τσίπρα, παράδοση της Μακεδονίας στους Σλάβους) για να γονατίσει η χώρα και να αποδεχθεί μοιρολατρικά την έξοδό της από την αστική Δημοκρατία.

Δηλαδή, ο Τσίπρας χρησιμοποίησε ως όχημα τα Μνημόνια για να φέρει Μνημόνια για πάντα και να επιβάλει ένα άλλο καθεστώς, μείγμα περονισμού, σταλινισμού και νασερισμού. Hθελε από την αρχή εκδικητικά να επιβάλει ένα σκοτεινό, ολοκληρωτικό, τυραννικό καθεστώς, επικαλούμενος τον λαό – όπως κάνουν όλα τα καθεστώτα του είδους. Σε αντίθεση με τον Σαμαρά, που βιαζόταν να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου για να αποφύγει τις νέες πιέσεις των δανειστών, ώστε η χώρα να προχωρήσει με ευημερία και Δημοκρατία, ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε νέο Μνημόνιο για να στήσει ένα ανελεύθερο καθεστώς λατινοαμερικάνικου τύπου στηριγμένο στη φτώχεια και στην ελεημοσύνη.

Ακόμη και σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί αρνούνται να ιχνηλατήσουν τα αίτια της ήττας τους. Μετά το οικτρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια «μεγάλη διπλωματική επιτυχία» και ότι θα προχωρήσει στον χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.

Δυστυχώς πρόλαβε να υπογράψει με τον Ζάεφ – με τους δανειστές να χειροκροτούν και να μη λένε κουβέντα για την κατάσταση της οικονομίας, που τώρα την ξαναθυμήθηκαν. Ευτυχώς, δεν θα προλάβει όλα τα άλλα: Τον χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας (ποιος ξεχνάει ότι θα απέλυε 10.000 ιερείς;), την εκλογή μουφτή στη Θράκη (την οποία είχε συμφωνήσει με τον Ερντογάν), την ΑΟΖ με την Αλβανία (για χάρη της οποίας ο Κοτζιάς δεν θα πήγαινε πέρσι διακοπές).

Ευτυχώς στις 7 Ιουλίου κλείνει αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της Ιστορίας μας. Οι Ελληνες συνειδητοποίησαν πως επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κινδύνεψε η Δημοκρατία μας και αποφάσισαν να την περιφρουρήσουν. Και με την ψήφο του λαού μπαίνει τέλος σ’ αυτό το σκοτεινό καθεστώς που στηρίχθηκε στο ψέμα, στη συκοφαντία, στην κατάχρηση εξουσίας, στον έλεγχο της ενημέρωσης, στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, στις συναλλαγές, στις εξαγορές, στη χυδαία εκφορά δημόσιου λόγου, στην υποτίμηση και στη στοχοποίηση του πολιτικού αντιπάλου, στην περιφρόνηση προς το δημόσιο αίσθημα και στην αλαζονεία, που είναι ύβρις και κατά τον Σοφοκλή γεννά τύραννον.

Και, για να τελειώσω όπως άρχισα, ο Αριστοτέλης έλεγε πως οι τύραννοι επιδιώκουν τη δίωξη των επιφανών και την κρυφή ή φανερή εξόντωσή τους (βλέπε Novartis), διότι τους θεωρούν εμπόδιο για την εξουσία τους.

Η Σοφία Βούλτεψη είναι πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος