Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι ψηφοφορίες της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών για τη διαδοχή της Τερίζα Μέι κατέδειξαν την απόλυτη κυριαρχία του Brexit μέσα στο κόμμα. Κανείς από τους δέκα υποψηφίους δεν υποστήριξε την παραμονή ή το δεύτερο δημοψήφισμα. Αντιθέτως οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέι χωρίστηκαν σε σκληροπυρηνικούς που δεν αποκλείουν το Brexit χωρίς συμφωνία και μετριοπαθείς που θέλουν ήπια έξοδο.
Εξίσου αδιαμφισβήτητη με την επικράτηση του Brexit είναι και η κυριαρχία του Μπόρις Τζόνσον. Ηταν σταθερά πρώτος σε όλους τους γύρους των ψηφοφοριών φτάνοντας τις 162 ψήφους στον πέμπτο και τελευταίο γύρο, δώδεκα περισσότερες από όσες συγκέντρωσαν μαζί οι δύο άλλοι υποψήφιοι Τζέρεμι Χαντ (77) και Μάικλ Γκόουβ (75).
Τις επόμενες εβδομάδες, ο Τζόνσον και ο οριακά δεύτερος Χαντ θα προσπαθήσουν να πείσουν τον τελικό κριτή, τα 140.000 περίπου μέλη του κόμματος. Και σε αυτή την ψηφοφορία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετο προβάδισμα του Μπόρις. Πληθωρικός, διάσημος και συχνά αλλοπρόσαλλος, o Τζόνσον θεωρείται ο μόνος που μπορεί να αναχαιτίσει τον Νάιτζελ Φάρατζ. Ο τελευταίος κέρδισε τις ευρωεκλογές με την υπόσχεση για «Brexit εδώ και τώρα». Με μία αντίστοιχη δέσμευση προς τους φανατικούς ευρωσκεπτικιστές, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι θα βγάλει με κάθε τίμημα τη Βρετανία από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, τη νέα καταληκτική ημερομηνία για την έξοδο των Βρετανών.
Παρ' όλα αυτά, δύο εξελίξεις των τελευταίων ημερών απομακρύνουν το ενδεχόμενο του σκληρού Brexit.
Πρώτον, ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο πλέον επιφανής υποστηρικτής της εξόδου χωρίς συμφωνία στο Συντηρητικό Κόμμα, έφυγε από την κούρσα της διαδοχής πολύ νωρίς, από τον δεύτερο γύρο. Αν και είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Τζόνσον κατηύθυνε μέρος των ψήφων του προκειμένου να απαλλαγεί από τον Ράαμπ, η έτσι κι αλλιώς αναιμική παρουσία του πρώην υπουργού Brexit φανερώνει ότι η άτακτη έξοδος εξακολουθεί να είναι μειοψηφική άποψη μέσα στους Τόρις. Δεύτερον, χωρίς την πίεση της υποψηφιότητας ενός σκληροπυρηνικού ευρωσκεπτικιστή, ο Μπόρις άρχισε αμέσως να υιοθετεί πιο ήπια ρητορική. Λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό του Ράαμπ χαρακτήρισε απλώς «εφικτή» την έξοδο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Στην πραγματικότητα, η έξοδος με συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι σχεδόν αδύνατη. Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της από τις 25 Ιουλίου (τρεις μέρες μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού) μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των κομματικών συνεδρίων. Εκεί ο νέος αρχηγός των Τόρις και πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ουσιαστικά το πρόγραμμα του στο κομματικό ακροατήριο και τη χώρα. Ακόμη και αν βρει χρόνο, θα δυσκολευτεί με τους αριθμούς. Η Μέι κληροδοτεί κυβέρνηση μειοψηφίας και μία κατακερματισμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Οι ευρωσκεπτικιστές θα μπλοκάρουν το ήπιο Brexit, οι φιλοευρωπαϊστές δεν θα επιτρέψουν την έξοδο χωρίς συμφωνία.
H μόνη διέξοδος για τον διάδοχο της Μέι είναι οι εκλογές. Θα επιχειρήσει έτσι να εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία και κατά συνέπεια πολιτική νομιμοποίηση των επιλογών του. Ο Τζόνσον το υπονόησε ήδη λέγοντας (μάλλον εν τη ρύμη του λόγου) ότι οι εκλογές δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν «αμέσως». Ο επόμενος πρωθυπουργός, είτε αυτός είναι ο Τζόνσον είτε ο Χαντ, θα χρειαστεί χρόνο. Αυτή θα είναι η προτεραιότητά του - και όχι το Brexit.
Ο Θύμιος Τζάλλας είναι πολιτικός αναλυτής. Εργάζεται σε think tank στο Λονδίνο. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί το βιβλίο του «Brexit, Ευρώπη και Ελλάδα«