Μας έσωσαν

«οι θιασώτες

της λιτότητας»

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κρατάω τα εξής: τα καθαρά έσοδα είναι αυξημένα κατά 2,548 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, διότι αφενός, λέει το υπουργείο, εισπράχθηκαν το 2019 (και όχι το 2018 όπως είχε αρχικά υπολογιστεί) 1,121 δισ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος και αφετέρου εισπράχθηκαν επιπλέον 644 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων, τα οποία φέρουν την υπογραφή του ESM και της ΕΚΤ. Αυτά τα τελευταία 644 εκατ. ευρώ αφορούν τα περιβόητα κέρδη από ANFA’s, την εκταμίευση των οποίων ενέκριναν ο Κλάους Ρέγκλινγκ και το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Μετά οι δανειστές και κυρίως ο Ρέγκλινγκ έγιναν κατά το νέο κυβερνητικό αφήγημα θιασώτες της λιτότητας και πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε τον Ρέγκλινγκ ότι αν ήταν φοιτητής του θα τον έκοβε στο μάθημα. Αιτία οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM για το κόστος των 100 και πλέον δισ. ευρώ της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι θεσμοί έδειξαν με την τελευταία έκθεσή τους «μαύρη τρύπα» έως και 5,8 δισ. ευρώ στη διετία 2019-20 εξαιτίας του πακέτου Τσίπρα.

Να τος και

ο Στουρνάρας

Ενας άλλος κυβερνητικός «αγαπημένος», ο Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε χθες ότι ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) οδεύει προς μηδενισμό. Τέλος Μαΐου ο ELA ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, όταν το 2016 o μηχανισμός είχε στηρίξει τις τράπεζες με ακριβά δανεικά 43,1 δισ. ευρώ. Δεν έβγαλε ανακοίνωση το Μαξίμου, δεν κάνω και εγώ κανένα σχόλιο.

Τη γλίτωσε

ο Ντράγκι

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, φαίνεται να τη γλιτώνει στο τσακ την… τιμωρία στο μάθημα. Απαντώντας ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, είπε ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Μάιο του 2014 μέχρι σήμερα εξαιτίας (και) του θετικού αντικτύπου του QE. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω πόσες φορές η σημερινή κυβέρνηση θεώρησε ότι είχε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – το QE που λένε και στην Πρέβεζα – στο τσεπάκι, αλλά τελικά περάσαμε δίπλα και νερό δεν ήπιαμε. Ο Μάριο πάντως την κυβέρνηση δεν την πλήγωσε.

«Χάρη στον θετικό αντίκτυπο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), σημαντικές βελτιώσεις στις χρηματοδοτικές συνθήκες σημειώθηκαν και σε χώρες τα ομόλογα των οποίων δεν ήταν επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος» είπε, για να συμπληρώσει πως «σχετικά, αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα αποτελέσματα από το APP, βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έγινε θετικός ξανά (ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,7% τον Μάρτιο του 2019 έναντι -4,5% τον Μάιο του 2014) και τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων μειώθηκαν κατά περίπου 200 μονάδες βάσης (δύο ποσοστιαίες μονάδες) από τον Μάιο του 2014».

Αποχώρηση Σκέρτσου

Υστερα από έξι χρόνια στη θέση του γενικού διευθυντή στο ΣΕΒ, ο Ακης Σκέρτσος αποχωρεί στο τέλος του Ιουνίου από τον Σύνδεσμο. Την αποχώρησή του ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος εκ μέρους της διοίκησης τον ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη συμβολή του στο έργο του Συνδέσμου την περίοδο 2014-2019. Ανακοίνωσε επίσης στο σώμα ότι από την 1η Ιουλίου γενικός διευθυντής του ΣΕΒ θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Ο Ακης Σκέρτσος, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της τελευταίας χρονιάς, ανέφερε ότι χάρη στις συστηματικές παρεμβάσεις του Συνδέσμου (19 συμμετοχές σε δημόσιες διαβουλεύσεις, 86 υπομνήματα προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς και πλειάδα δημόσιων εκδηλώσεων και συζητήσεων με εκπροσώπους της πολιτείας) από τα 96 νομοθετήματα και τις 280 διατάξεις που ψηφίστηκαν με επίδραση στην επιχειρηματικότητα 62% εκπληρώνουν θέσεις του ΣΕΒ.