Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η Ελλάδα, ύστερα από 9 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης και έπειτα από συνεχιζόμενη επενδυτική απραξία, καταφέρνει να δανειστεί από τις αγορές μέσω μιας νέας ομολογιακής έκδοσης δεκαετούς διάρκειας που είχε προετοιμάσει ο ΟΔΔΗΧ. Ο στόχος του επιτοκίου για τα δεδομένα της χώρας, που δεν έχει ανακτήσει ακόμη πλήρως την επενδυτική της αξιοπιστία, κρίνεται ικανοποιητικός, καθώς διαμορφώθηκε με το ετήσιο κουπόνι στο 3,87%.
Αξίζει παρ' όλα αυτά να αναφέρουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ μακριά ακόμη όσον αφορά τα spreads και τη σύγκλιση των αποδόσεων με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης καθώς, με εξαίρεση την Ιταλία λόγω της γνωστής σύγκρουσης με την Κομισιόν, όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν επιτόκια αναφοράς κάτω του 2%.
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αντλήσει ένα ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, όταν οι προσφορές άγγιξαν τα 12 δισ., αλλά θα ήταν παράλογο να κινηθεί η χώρα σε μεγαλύτερη κάλυψη στην πρώτη της απόπειρα και με τόσο μεγάλα spreads στη δεδομένη συγκυρία.
Το μείγμα ελλήνων και ξένων επενδυτών θεωρείται ισορροπημένο, καθώς μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσδοκία ακόμη καλύτερης επενδυτικής βάσης στο απώτερο μέλλον.
Το γεγονός ότι η χώρα δανείστηκε με επιτόκιο κάτω του 4% μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη μακροχρόνια περίοδο σημαίνει ότι αφενός οι επενδυτές προεξοφλούν σταδιακή βελτίωση και ομαλοποίηση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια και πιθανότατα έχουν ενσωματώσει στα δικά τους μοντέλα την επερχόμενη πολιτική αλλαγή και τη μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος προς το θετικότερο.
Η προσδοκία των θεσμικών παικτών πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα με νέα road shows για την προσέλκυση επενδύσεων, γεγονός που θα είναι ιδιαίτερα θετικό για τις τράπεζες, καθώς θα βελτιώσει και το δικό τους κόστος δανεισμού και θα αποτελεί προπομπό και για τις δικές τους εξόδους στις αγορές μέσω εταιρικών ομολόγων με αξιοπρεπείς αποδόσεις.Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από το αποτέλεσμα της εξόδου στις αγορές για δεκαετή περίοδο είναι ότι αν η χώρα είχε επιμείνει στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία 4 χρόνια και είχαν έρθει σημαντικά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τώρα θα μιλούσαμε για επιτόκια της τάξης του 1%-1,5% παρά την πτώση του ΑΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί, με προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα και την εξωστρεφή ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθεί το απόθεμα ρευστότητας και να ενισχυθεί το ΑΕΠ.