Ηταν ένα Σαββατοκύριακο πλούσιο σε ειδήσεις. Στο Μόναχο, οι σύνεδροι της Διάσκεψης για την Ασφάλεια καταχειροκρότησαν την Ανγκελα Μέρκελ όταν επιτέθηκε χωρίς περιστροφές στον πρόεδρο Τραμπ και την πολιτική του. Στα Τίρανα, χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Εντι Ράμα, χαρακτηρίζοντάς τον «Μαδούρο της Αλβανίας». Και στην Αθήνα, οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούσαν να καταλάβουν τι διάβολο είναι αυτό που κάνει τόσους πρώην πασόκους να γελοιοποιούνται.

Αλλά η συγκλονιστικότερη εικόνα των ημερών έρχεται από την Πόλη του Φωτός. Και είναι η άγρια λεκτική επίθεση που δέχεται εν έτει 2019 από το πλήθος ένας γνωστός εβραίος φιλόσοφος την ώρα που βγαίνει από το σπίτι του. Να μερικές από τις φράσεις που άκουσε ο 69χρονος Αλέν Φίνκιελκροτ, γεννημένος στο Παρίσι από οικογένεια Πολωνοεβραίων που επέζησαν στο Αουσβιτς: «Φύγε από εδώ, σιωνιστή βρωμιάρη». «Μπάσταρδε». «Η Γαλλία είναι δική μας». «Γύρνα στο Τελ Αβίβ». «Ο λαός θα σε τιμωρήσει».

Οπως είπε ο ίδιος ο Φίνκιελκροτ πριν από λίγες ημέρες στη «Figaro», στην αρχή έβλεπε με ενδιαφέρον και σεβασμό τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Οταν είδε όμως ότι οι εκδηλώσεις βίας στις διαδηλώσεις τους δεν είναι τυχαίες, αλλά προμελετημένες και επανειλημμένες, πήρε τις αποστάσεις του. Η αντισημιτική τους έκρηξη επιβεβαίωσε τις υποψίες του.  

Θα μπορούσε να αποδώσει κανείς την επίθεση εναντίον του φιλοσόφου σε μερικούς θερμοκέφαλους, που ασφαλώς δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα ολόκληρο κίνημα. Το πρόβλημα του αντισημιτισμού, όμως, είναι ευρύτερο και πολύ σοβαρό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, οι αντισημιτικές πράξεις (προσβολές, απειλές, επιθέσεις και φόνοι) αυξήθηκαν το 2018 κατά 74%. «Πρόκειται για ένα δηλητήριο που απλώνεται», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ  Εβραίων από 12 ευρωπαϊκές χώρες, το 85% απάντησε ότι η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερέψει. Υπάρχουν βέβαια διάφορες αναγνώσεις του προβλήματος. Το 57% των Ελλήνων, για παράδειγμα, δεν θεωρούν πρόβλημα τη βεβήλωση εβραϊκών νεκροταφείων…

«Οταν κοιτάμε το Αουσβιτς βλέπουμε το τέλος μιας πορείας», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου Αουσβιτς-Μπίρκεναου σε πρόσφατο μήνυμά τους. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε στους θαλάμους αερίων. Το μίσος άρχισε να διαχέεται σταδιακά με λέξεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις, μέσα από τον νομικό αποκλεισμό, την απάνθρωπη μεταχείριση και μια κλιμάκωση της βίας».

Κανείς δεν φοβάται ασφαλώς ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα στις μέρες μας. Για την «κανονικοποίηση» του ρατσισμού μιλάμε. Για την εξοικείωσή μας με το μίσος, που καταλήγει στο να θεωρούμε σχεδόν δικαιολογημένη την παγκόσμια εκστρατεία ορισμένων κέντρων εναντίον του Τζορτζ Σόρος. Ο Φίνκιελκροτ έχει δεχθεί και στο παρελθόν επιθέσεις για τις θέσεις του υπέρ του κράτους του Ισραήλ ή κατά του φανατισμού ενός μέρους της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας. Αλλά το προχθεσινό δεν το περίμενε, το δείχνει η έκπληξη στο πρόσωπό του.