Κύριε Διευθυντά,

Το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους ξεκινά με την επίκληση της Αγίας Τριάδας και στο άρθρο 3 αναγνωρίζει ως επικρατούσα θρησκεία την Ανατολική Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία. Παράλληλα κατοχυρώνει το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας κάθε άλλης γνωστής θρησκείας. Το Σύνταγμα της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνει ως έχει και τούτο για τους παρακάτω λόγους:

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων (άνω του 95%) είναι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Επιπλέον μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης στην κατηγορία «Σημασία της θρησκείας», με το 55% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η θρησκεία διαδραματίζει καίριο ρόλο στη ζωή τους, ενώ 6 στους 10 Ελληνες πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού. Επομένως η θρησκευτική ουδετερότητα δεν συνάδει με το αίσθημα του ελληνικού έθνους απέναντι στη θρησκεία του, με την οποία εξακολουθεί να έχει ισχυρούς δεσμούς. Η Ορθοδοξία έπαιξε καίριο ρόλο στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού και ιδιαίτερα την ιστορική περίοδο της Τουρκοκρατίας για τη διατήρηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας. (…) Ενα συνταγματικά ουδετερόθρησκο κράτος ανοίγει τον δρόμο για κατάργηση των θρησκευτικών αργιών, αποκαθήλωση των εικόνων από όλα τα δημόσια κτίρια και μάλιστα από τις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων, κατάργηση του σχολικού εκκλησιασμού, του αγιασμού, της πρωινής προσευχής, αλλά και περαιτέρω συρρίκνωση και αλλοίωση του μαθήματος των Θρησκευτικών.

(…) Ο Πολιτισμός, η Θρησκεία, η Γλώσσα, η Ιστορία ενός έθνους αποτελούν τους στύλους πάνω στους οποίους στηρίζεται. Αυτούς τους στύλους φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά θέλουμε εδώ και χρόνια να τους ρίξουμε κάτω. Οπως πολύ σοφά έλεγε και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, έχουμε βαλθεί να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.

Ανδρέας Κεφαλληνιάδης

Η Μακεδονία του κάθε Ελληνα

Κύριε Διευθυντά,

Στο Σύνταγμα είδα έναν λαό ενωμένο, κάτι σπάνιο για εμάς τους Ελληνες. Ο κόσμος ήταν ήρεμος και ταυτόχρονα πολύ συνειδητοποιημένος για το τι συμβαίνει στη χώρα μας, ποιες οι συνέπειες και γιατί ήταν τόσο σημαντική η παρουσία μας.

Δυστυχώς, η κυβέρνησή μας δεν το βλέπει έτσι καθώς έχουμε χάσει τη φωνή μας ανάμεσα στους ισχυρούς της Ευρώπης… Μιλάμε, αλλά δεν μας παίρνει κανείς στα σοβαρά γιατί οι πολιτικοί μας επέδειξαν στους ηγέτες ότι δεχόμαστε συμβιβασμούς σε όλους τους τομείς. Οταν μια χώρα δέχεται συμβιβασμούς στις αξίες, στη θρησκεία, στη γεωγραφία, στην ιστορία της, στις διεθνείς σχέσεις και στον δυναμισμό της, τότε μπάζουν τα νερά στο πλοίο που λέγεται πατρίδα. Η Ελλάδα είναι Μακεδονία και η Μακεδονία, Ελλάδα. Οσο τα δακρυγόνα τα ληγμένα πνίγουν τον ελληνικό λαό από χέρια Ελλήνων, οι πνιγμοί του εξωτερικού παίρνουν δεύτερη θέση.

Ειρήνη Α. Κουτάκη

ιστορικός διεθνολόγος