Η αλήθεια για τη γιορτή

Σύσσωμη η ΠΦΑ (ήτοι «πρώτη φορά Αριστερά») με επικεφαλής τον Τσίπρα μετέβη στην κατοικία του πρώην συνεργάτη του Ανδρέα, Αντώνη Λιβάνη, για να του ευχηθεί Χρόνια Πολλά για την ονομαστική του εορτή, προχθές βράδυ. Αλλά όπως όλα τα πράγματα που κάνει ο Τσίπρας και η ΠΦΑ του εσχάτως, ενέταξε και αυτό, την επίσκεψη σε μια γιορτή, στη γενικότερη προσπάθεια να επικαθίσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ως εισοδιστής – βλέποντας ότι επέρχεται η καταστροφή.

Δεν γνωρίζω ποιος είχε την «ωραία» ιδέα (αν και έχω μια υποψία…), γνωρίζω όμως ότι όπως μου είπαν, επί της υποδοχής, πιθανώς διότι γνωρίζουν καλύτερα τα πρόσωπα, ήταν ο γιος του Αντώνη Λιβάνη, Ηλίας, που έχει προσεταιρισθεί τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον, και ο συνεργάτης του στον εκδοτικό οίκο Κώστας Λαλιώτης. Για τον οποίο στη Χαριλάου Τρικούπη λέγεται μετ’ επιτάσεως ότι τηλεφωνεί, μπορεί και σε δυο – τρεις υπουργούς ημερησίως, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει σε αυτούς την τεράστια εμπειρία του, όπου διακρίνει ότι υπάρχουν θέματα. Προς βελτίωση ασφαλώς του κυβερνητικού έργου…

Υποθέτω ότι μπορεί κανείς να φανταστεί την έκπληξη της προέδρου Φώφης, όταν κατευθυνόμενη προς την έξοδο του αρχοντικού της Κηφισιάς, εκεί κατά τις 10 παρά το βράδυ προκειμένου να αποχωρήσει έπειτα από την ολιγόλεπτη παραμονή της και τις ευχές στον εορτάζοντα, έπεσε πάνω σχεδόν κατά κυριολεξία, στον Τσίπρα που επιχειρούσε αντιστρόφως να εισχωρήσει στο εσωτερικό!

Μετά την αρχική αμηχανία της, αντάλλαξε μια τυπική χειραψία μαζί του – τυπική! Τίποτε άλλο, και μη δω δηλαδή τίποτε σενάρια να γράφονται, και να διακινούνται, διότι θα είναι μια κατασκευή. Μια τυπική χειραψία αντάλλαξαν και ένα «γεια σου» και πέραν τούτου ουδέν (πήγε τζάμπα δηλαδή και ο όλος σχεδιασμός των «οργανωτών»…).

Ο μπαρμπ’-Αλέκος Φλαμπουράρης που ακολουθούσε τον Τσίπρα, αποπειράθηκε να κάνει ένα (κρύο, ανάλογο των θερμοκρασιών που επικρατούσαν εκείνη την ώρα στην περιοχή) χιούμορ του είδους: «Μας κλείνει τον δρόμο, η Φώφη», αλλά ήταν τόσο κοφτό και αποφασιστικό το «Ναι, και πάντα θα συνεχίσω να σας τον κλείνω» της Φώφης, που τον απέτρεψε να συνεχίσει…

Από ένα σύντομο ρεπορτάζ στην «πηγή» που έκανα, μου είπαν ότι πλην αυτών των δύο, Αλέξη Τσίπρα και Αλέκου Φλαμπουράρη, τον Αντώνη Λιβάνη επισκέφθηκαν για να ευχηθούν τα Χρόνια Πολλά τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου – ήτοι ο Νίκος Παππάς, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (..!), αλλά και η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου

Την πρόεδρο Φώφη συνόδευε ο Κώστας Γείτονας, αλλά στην κατοικία Λιβάνη βρίσκονταν ήδη ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Θανάσης Τσούρας, ο Κίμων Κουλούρης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Νίκος Σηφουνάκης κ.ά.

Ρώτησα φυσικά, αν είχαν ξαναπάει σε γιορτή του Λιβάνη, όλοι αυτοί. Οι δεύτεροι, ναι, φυσικά. Οι πρώτοι, οι συριζαίοι, απ’ ό,τι μου ειπώθηκε «πρώτη φορά»! Φέτος. Ισως γιατί ξεκινάει πια η «μετά Καμμένο εποχή» του ΣΥΡΙΖΑ…

Γιορτές

Με αφορμή τα προηγούμενα, πρέπει να πω ότι οι γιορτές των κορυφαίων πασόκων, τα παλιά τα χρόνια, ήταν μια ευκαιρία για να συναντηθεί κόσμος και κοσμάκης. Κορυφαία γιορτή βέβαια ήταν, τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον, του Αγίου Ανδρέα που γιόρταζε ο ιδρυτής του, ο Ανδρέας. Ακολουθούσαν μετά οι γιορτές των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου – του Αγίου Κωνσταντίνου για παράδειγμα (γιόρταζαν ο Σημίτης, ο Λαλιώτης, ο Σκανδαλίδης), του Αγίου Γεωργίου (γιόρταζε ο Γεννηματάς), των Αγίων Αποστόλων (γιόρταζαν ο Ακης κι ο πρόεδρος Κακλαμάνης) κ.λπ. Με τον καιρό ατόνησε το πράγμα, ορισμένοι μόνο κρατούν την παράδοση. Ο Αντώνης Λιβάνης είναι ένας εξ αυτών.

(Και η Τόνια Αντωνίου, πρέπει να προσθέσω. Που με είχε καλέσει κιόλας προχθές, αλλά δεν τα κατάφερα, να είμαι εκεί…).

Συνέντευξη made in Africa

Με μια συνέντευξή του στο ΦΕΚ «Εφ.Συν.», η οποία, κατά πληροφορίες μου, δεν ικανοποιεί απόλυτα την απαίτηση των υπογείων του Μεγάρου Μαξίμου «να μιλήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί για τις Πρέσπες», τοποθετείται ο Γιώργος Παπανδρέου επί του θέματος. Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο του ΦΕΚ, αλλά όπως μου ανέφερε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, αποφεύγει συστηματικά να προβεί σε εκκλήσεις προς το ΚΙΝΑΛ για υπερψήφιση της Συμφωνίας – έτσι ώστε να μη δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην παράταξη.

Καταφέρεται, λέει, κατά του διχασμού που έχει προκληθεί στη χώρα εξαιτίας του προβλήματος με την ονομασία των Σκοπίων, και απευθύνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να βρουν μια κοινή συνισταμένη.

Αυτά μου είπαν, αυτά μεταφέρω. Αν και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με αυτά – μέχρι το μεσημέρι χθες δεν την είχε αποστείλει τη συνέντευξή του στην εφημερίδα. Και βρισκόταν κάπου στην Αφρική.

Μέντιουμ

Σε μια τόσο πυκνή από πολιτικά γεγονότα εβδομάδα, δεν μπορώ να μην αποδώσω εύσημα στον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος ήδη από τον περασμένο Αύγουστο μου έλεγε ότι «Τσίπρας και Καμμένος έχουν αποφασίσει να το διαλύσουν συναινετικά» και μου είχε προσδιορίσει μάλιστα και την ημερομηνία: 20 Ιανουαρίου.

Το δεύτερο το έχασε για μερικές μόνο ημέρες. Το διαζύγιο το πέτυχε. Κρατώ μερικές επιφυλάξεις για το πόσο συναινετικό είναι, αλλά κατά τα άλλα ο άνθρωπος, ούτε ο… Χορταρέας να ήταν, ο διαθέτων το κληρονομικό χάρισμα.

Τον ρώτησα κάποια στιγμή (τον Καμμένο καλέ, όχι τον Χορταρέα…) και μου είπε ότι είχε καταλάβει ότι «κάτι παίζεται» από τα όσα είχαν προηγηθεί πριν από τη φάση της δικής του διαγραφής από το κόμμα ΑΝΕΛ και επίσης από πληροφορίες που του έδιναν οι πρώην συνάδελφοί του.

Οπως και να έχει το πράγμα, έπεσε μέσα!

Θα ψηφίσουν

Στο μεταξύ καθ’ α πληροφορούμαι, οι σκέψεις να μετακινηθεί κατά περίπου έναν μήνα η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, προκειμένου μέσα από τις ζυμώσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης να προκύψει τίποτε μη αναμενόμενο, αναθεωρούνται. Οπως με ενημέρωσε ένας βουλευτής από αυτούς που βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία δεν μπορεί να κρατείται στα συρτάρια επ’ αόριστον, υπάρχουν σχετικές δεσμεύσεις από τους εταίρους και άρα πρέπει να ψηφιστεί σύντομα. Φυσικά δεν μιλάμε για αύριο – μεθαύριο, αλλά πάντως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, βλέπω να ολοκληρώνεται η σεμνή τελετή που μας ταλάνισε επί σειρά μηνών.

Και κάτι ακόμη: στο Μαξίμου δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία αναφορικά με τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ, ακόμη και εκείνους που έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ονομασία με τον όρο Μακεδονία μέσα. Θα ψηφίσουν!