Σε δύο γραφεία που θα λειτουργήσουν έως τις αρχές του επόμενου μήνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μπορούν να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την περιουσία τους οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Το γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιόνιων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και Κρήτης.

Στον χώρο του Ολυμπιακού Κέντρου έχει μισθωθεί ο πρώτος όροφος (3.000 τετραγωνικών μέτρων) όπου θα εγκατασταθούν όλοι οι ανάδοχοι που τρέχουν το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Σε αυτόν τον χώρο, πέρα από τις πληροφορίες που θα παρέχονται, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν όλες τις ενέργειες/πράξεις που απαιτούνται για τη δήλωση της περιουσίας τους.

Οι υπάλληλοι θα παραλαμβάνουν δηλώσεις, θα δίνουν πληροφορίες, θα βοηθούν στον εντοπισμό ακινήτων, θα δίνουν οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων. Και όπως διευκρινίζουν από το Κτηματολόγιο, όλα αυτά θα γίνονται δωρεάν.

Το γραφείο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του επόμενου μήνα στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, στο εμπορικό κέντρο Porto Center. Θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Τα γραφεία αυτά θα λειτουργήσουν – τουλάχιστον – για έξι μήνες. Κι αν δοθεί παράταση για τη συλλογή των δηλώσεων, θα παραταθεί και η λειτουργία των γραφείων στο Γαλάτσι και στην Καλαμαριά.

Επιπλέον, πέρα από τα δύο προαναφερόμενα γραφεία θα λειτουργήσουν και 155 «μονάδες ενημέρωσης». Αυτές θα έχουν έδρα σε κάθε υπό κτηματογράφηση καλλικρατικό δήμο, ενώ κάποιες θα επισκεφθούν και μεγάλα χωριά (σε συνεργασία με τους δήμους).

Αυτές οι μονάδες, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, θα είναι σταθερές και κινητές. Η κατανομή τους ανά την Ελλάδα θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Θα διαθέτουν ασύρματο δίκτυο σύνδεσης με το Ιnternet προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού του ακινήτου των ενδιαφερομένων. Σε αυτές οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες, αλλά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να καταθέσουν τους φακέλους όπως γίνεται στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. Διευκρινίζεται πως όσοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορούν μέσω των έξυπνων κινητών και ηλεκτρονικών υπολογιστών να κάνουν μια σειρά από κινήσεις – συναλλαγές με το Κτηματολόγιο.

Τι μπορούν να κάνουν; Να δηλώσουν από το σπίτι τους τα περιουσιακά τους στοιχεία, να εντοπίσουν ηλεκτρονικά τα ακίνητά τους ή ακόμη και να υπολογίσουν τα τέλη που πρέπει να πληρώσουν ανάλογα με τη συναλλαγή τους, όπως είναι για παράδειγμα η αγοραπωλησία και η εγγραφή προσημείωσης.

Ηδη λειτουργεί δικτυακή εφαρμογή που ενημερώνει τους ιδιοκτήτες σε πρώτο χρόνο για το αποτέλεσμα της κτηματογράφησης στις περιοχές που μπαίνουν στο Κτηματολόγιο. Η είσοδος γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.ktimatologio.gr και στην ενότητα e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου ξεκινά, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του Κτηματολογίου, η συλλογή των δηλώσεων σε Εύβοια, Αχαΐα και στις 28 Ιανουαρίου στην Ηλεία. Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις προαναφερόμενες περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο τους ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. Επιπλέον, στις αρχές του ερχόμενου μήνα αναμένεται να αρχίσει και η υποβολή των δηλώσεων για την Περιφερειακή Ενότητα του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι για για τους κατοίκους εξωτερικού αλλά και το Δημόσιο (που πλέον είναι υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο τα ακίνητα που του ανήκουν).

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Ικαρίας, Σάμου και Χίου. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων που άρχισε στις 14 Ιανουαρίου 2019 λήγει στις 15 Απριλίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 15 Ιουλίου για τους κατοίκους εξωτερικού αλλά και το Δημόσιο. Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει και η συλλογή δηλώσεων για τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Οποια ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν (ή θα μπορούσαν) να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο (ακίνητα).