ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

Πολλαπλά ενοχλήματα

Αν και οι εξετάσεις μου είναι τέλειες (αιματολογικές καρδιάς), εδώ και πέντε μήνες έχω σωρεία συμπτωμάτων, όπως «κάψιμο» στο πόδι, πόνο στο στομάχι, σφίξιμο στο στήθος, πόνο στο κεφάλι και έλλειψη διάθεσης. Είναι νευροπαθητικοί πόνοι ή απόρροια ψυχολογικών προβλημάτων; (Χ.Α., Βούλα)

Η παθολόγος, τ. διευθύντρια στο ΕΣΥ, δρ Βασιλική Σιατερλή, απαντά ότι θα πρέπει πρώτα να αποκλείσετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε καρδιολόγο γιατρό (με κλινική αξιολόγηση και απεικονιστικές εξετάσεις). Αν δεν βρεθεί κάτι, συνιστάται να αποταθείτε σε παθολόγο γιατρό, ο οποίος θα εκτιμήσει το ιστορικό σας και θα σας παραπέμψει – αν το κρίνει σκόπιμο – σε ειδικό της ψυχικής υγείας.

ΑΣΚΗΣΗ

Οι τραυματισμοί στο σκι

Ο γιος μου πηγαίνει συχνά για σκι. Το άθλημα αυτό θεωρείται επικίνδυνο για τραυματισμούς; Αν ναι, πώς μπορεί να προφυλαχθεί; (Μ.Π.)

Ο επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος απαντά ότι τo σκι βουνού είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα, που όμως κρύβει κινδύνους τραυματισμών. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να είναι χαμηλής βίας (όπως ρήξεις συνδέσμων, κυρίως στα γόνατα, και εξαρθρήματα, κυρίως των ώμων), αλλά και πιο μεγάλης βίας (όπως κατάγματα στους καρπούς και στα κάτω άκρα). Σπάνια, μπορεί να συμβούν πολύ σοβαροί τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, αλλά και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Για να περιοριστούν οι πιθανότητες τέτοιων τραυματισμών, θα πρέπει ο επίδοξος σκιέρ να παρακολουθήσει πολλά μαθήματα σε ειδικές και πιστοποιημένες σχολές σκι, που ευτυχώς υπάρχουν σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα, ώστε σταδιακά να εκπαιδευτεί όχι μόνο στην τεχνική του αθλήματος, αλλά και στον τρόπο αποφυγής ατυχημάτων. Επίσης, πρέπει να είναι και ο ίδιος καλά γυμνασμένος και να έχει μια καλή φυσική κατάσταση, για να ανταποκρίνεται το σώμα του στις δυσκολίες αυτού του αθλήματος. Ο εξοπλισμός – κράνη, γάντια, ένδυση, προστατευτικοί νάρθηκες σπονδυλικής στήλης, γονάτων και αγκώνων – είναι πάρα πολύ σημαντικός για την αποφυγή ατυχημάτων και πρέπει ο σκιέρ να τα διαλέξει όχι μόνος του, αλλά κατόπιν συμβουλής από έμπειρους εκπαιδευτές σκι. Τέλος, θα πρέπει πάντα να ακολουθεί τις οδηγίες των χιονοδρομικών κέντρων όσον αφορά τη συμπεριφορά του στις πίστες του σκι, για να μην εμπλακεί σε αυτά, αλλά και να μην τα προκαλέσει.