Η μαγεία των Κυπέλλων Ευρώπης ανέκαθεν, ακόμα και τότε που δεν υπήρχε το Τσάμπιονς Λιγκ και οι όμιλοι, ήταν τα νοκάουτ ζευγάρια.

Απλά η εξέλιξη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (στο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ) και του Κυπέλλου UEFA (σε αυτό του Γιουρόπα Λιγκ) διασφαλίζουν πλέον με μαθηματική ακρίβεια ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα απολαμβάνουν πολλά περισσότερα μεγάλα παιχνίδια στη φάση των νοκάουτ αγώνων.

Οι εκπλήξεις εκ των πραγμάτων – στους ομίλους όπου υπάρχει και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία – περιορίζονται στο ελάχιστο και στην πλειονότητά τους τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ προκρίνονται στη φάση των 16 στο Τσάμπιονς Λιγκ και των 32 στο Γιουρόπα Λιγκ.

Γι’ αυτό και αποκτά ξεχωριστή σημασία ο άθλος του Ολυμπιακού να αφήσει εκτός μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης (τη δεύτερη μετά τη Βασίλισσα Ρεάλ σε Κύπελλα Πρωταθλητριών με επτά κατακτήσεις) τη Μίλαν, την οποία μάλιστα έπρεπε πάση θυσία να κερδίσει και με δύο γκολ διαφορά μέχρι και το 3-1.

Λίβερπουλ – Μπάγερν Μονάχου ή Αγιαξ – Ρεάλ Μαδρίτης ήταν παλαιότερα ζευγάρια που θα συναντούσες στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, άντε το πολύ στα ημιτελικά. Τώρα δύο από τις τέσσερις αυτές ομάδες που έχουν στην κατοχή τους συνολικά 27 τρόπαια Τσάμπιονς Λιγκ (13 η Ρεάλ, από 5 Λίβερπουλ και Μπάγερν και 4 ο Αγιαξ) δεν θα φτάσουν καν στα προημιτελικά!

Αλλά μήπως δεν είναι ελκυστικά ποδοσφαιρικά και όχι μόνο ζευγάρια όπως το Ατλέτικο Μαδρίτης – Γιουβέντους ή το Τότεναμ – Ντόρτμουντ; Ή ακόμα και το Ρόμα – Πόρτο που μπορεί να προσφέρει υψηλό θέαμα και σασπένς για την πρόκριση.

Ομως και στο Γιουρόπα, όπου ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, είναι μικρά ζευγάρια το Σπόρτιγκ Λισαβόνας – Βιγιαρεάλ ή το Λάτσιο – Σεβίλλη και το Σέλτικ – Βαλένθια;

Κι όλα αυτά την ώρα που η διοργάνωση δεν έχει φτάσει καν στις 16 καλύτερες ομάδες!

Τώρα συνειδητοποιεί ακόμα περισσότερο ο Ολυμπιακός την τεράστια επιτυχία να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα κορυφαία κλαμπ.