Στις 8 Ιουλίου 2018 έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Νικόλαος Ιωάννης Κορωναίος, μια εξέχουσα και πολυσχιδής προσωπικότητα.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1935. Ηταν ο πρωτότοκος γιος του καθηγητή Γεώργιου Κορωναίου, πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1949-1951) και αργότερα υπουργού Οικισμού και Ανοικοδομήσεως (1950) και υπουργού Δημοσίων Εργων (1952).

Ο καθηγητής Νικόλαος Ιωάννης Κορωναίος φοίτησε στο ΕΜΠ, απ’ όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Οδοποιία. Το διάστημα 1959-1962 σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Υπηρέτησε ως καθηγητής Οδοποιίας στο ΕΜΠ (έκτακτος 1966-74, τακτικός 1974-83), καθώς και στο Πολυτεχνείο του Μονάχου (1960), της Ζυρίχης (1961) και της Θεσσαλονίκης.

Δίδαξε στη ΣΤΕΑΜ (1968-1970), στη Σχολή Ικάρων (1976-1977) καθώς και στη Γεωγραφική Υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Διατέλεσε σύμβουλος Οδοποιίας σε μεγάλες εταιρείες, ενώ συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και δημοσίευσε πλήθος ερευνητικών εργασιών. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πεντάτομη μελέτη «Σιδηροδρομική» και την οκτάτομη «Οδοποιία». Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά.

Πέρα από το επιστημονικό πεδίο, ο καθηγητής Νικόλαος Κορωναίος υπήρξε, κυριολεκτικά, πολίτης του κόσμου: ταξίδεψε σε πολλές χώρες, όχι ως τουρίστας, αλλά ως διψασμένος εξερευνητής που αναζητούσε την απόλυτη γνώση και τον σχηματισμό μιας συνεκτικής εκπροσώπησης του κόσμου. Κατέβηκε από το επιστημονικό και κοινωνικό του βάθρο και περιπλανήθηκε μόνος, σε μέρη όπου δύσκολα κάποιος θα έφθανε χωρίς υψηλό βαθμό ασφάλειας. Προσπάθησε, δηλαδή, να κάνει οτιδήποτε κινητοποιούσε τον νου ενός μορφωμένου ανθρώπου.

Στις κοινωνικές εκδηλώσεις υπήρξε πάντα περιζήτητος. Με απλά εκφραστικά μέσα, διατύπωνε με παρρησία τις σκέψεις του αφαιρώντας με στωικότητα γλύπτη οτιδήποτε το περιττό. Η συζήτηση μαζί του γινόταν ελκυστικότερη λόγω της αίσθησης του χιούμορ, καθώς απέρρεε από μια ευρύτερη προοπτική των πραγμάτων, επιβεβαιώνοντας ακριβώς την ευφυΐα του.

Τη ζωή του χαρακτήριζαν η ευγένεια και η καλλιέργεια, ενώ πάντα πορεύτηκε σύμφωνα με τις επιταγές της σοφίας: απλότητα, ανεξαρτησία, μεγαλοψυχία και απαράμιλλη γενναιοδωρία.

Δείγμα της γενναιοδωρίας του, αλλά και του θαυμασμού του προς τον φινλανδικό λαό, τόσο για τη γενναιότητα που επέδειξε σε δύσκολες ιστορικές στιγμές όσο και για την πρόοδό του σε όλους τους τομείς, ήταν η μεγάλη δωρεά προς τον φινλανδικό λαό, το 1996, ενός ακινήτου στην Αθήνα, το οποίο στεγάζει σήμερα φινλανδούς φοιτητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες που επισκέπτονται την πόλη.

Μετά την επιτυχή έκβαση της δωρεάς του και εκτιμώντας τη σωστή αποκατάσταση και χρήση εκ μέρους του δωρολήπτη, ο καθηγητής Κορωναίος προχώρησε σε δεύτερη δωρεά, ενός πολύ μεγαλύτερου ακινήτου, η οποία δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε για λόγους πέραν της θέλησής του.

Ενθουσιώδης συλλέκτης γραμματοσήμων, με τη λατρεία του στο μικρό χαρτάκι να φτάνει τα όρια της υπερβολής, αξιώθηκε να αποκτήσει μία από τις εντυπωσιακότερες συλλογές στην Ευρώπη. Πολλά από τα ταξίδια του έγιναν με αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση ενός σπάνιου γραμματοσήμου.Με παρατηρητικότητα, μεθοδικότητα και υπομονή εμπλούτισε τη σημαντική συλλογή του, η οποία πήρε επίσης τον δρόμο της δωρεάς – απόδειξη ότι ο καθηγητής Κορωναίος ποτέ δεν κυνήγησε το χρήμα. Για μία ακόμη φορά ο πρώτος υποψήφιος δωρολήπτης ήταν το Φινλανδικό Ταχυδρομικό Μουσείο, το οποίο ευτύχησε να αποκτήσει τον Μάιο του 2003 πάνω από 7.000 σπάνια αστροναυτικά γραμματόσημα απ’ όλο τον κόσμο. Το παλαιότερο, του 1939, προερχόταν από την Κούβα. Η συλλογή αποτελείται από όλα τα γραμματόσημα που είχαν εκδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1957 μέχρι το 1977.

Μια άλλη πλευρά του, λιγότερο γνωστή, ήταν η συλλογή μασκών από τα πέρατα της γης. Είχε κάποτε αποκαλύψει ότι αυτό που τον γοήτευε στη συλλεκτική του περιπέτεια ήταν οι ανθρώπινες ιστορίες και οι δοξασίες που κρύβονταν πίσω από τις μάσκες, σε όλη τους τη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στα χέρια του συλλέκτη, παρότι πίστευε ότι το ταξίδι τους στον χρόνο δεν σταματούσε ποτέ! Η ζωηρή επιθυμία του καθηγητή, να περάσει και αυτή η συλλογή του στο φινλανδικό κράτος, δυστυχώς δεν ικανοποιήθηκε λόγω αδυναμίας συντονισμού των αρμόδιων φορέων.

Για την ανιδιοτελή του αφοσίωση στον φινλανδικό λαό, ο πρόεδρος της Φινλανδίας παρασημοφόρησε τον καθηγητή Νικόλαο Ιωάννη Κορωναίο με το Παράσημο του Διοικητού του Τάγματος του Λέοντος της Φινλανδίας το 1997.

Ο καθηγητής Κορωναίος πορεύτηκε με υπερηφάνεια, απαράμιλλη αξιοπρέπεια και συνέπεια στις αρχές του μέχρι το τέλος. Μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα και άλλο τόσο διαπρεπής, ουδέποτε παρεξέκλινε από τις ιδέες του προκειμένου να ευχαριστήσει κάποιον ή να αποκομίσει όφελος. Χαρακτηριστικό του τρόπου σκέψης του, αυτό που συχνά επαναλάμβανε στους συνομιλητές του: «Να επιδιώκεις πρώτα τα αγαθά του νου κι όσο για τα υπόλοιπα είτε θα σου δοθούν είτε η έλλειψή τους δεν θα είναι αισθητή».

Με την επέτειο της 101ης Εορτής της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, στις 6 Δεκεμβρίου 2018, η πρεσβεία της Φινλανδίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών αποχαιρετούν τον καθηγητή Νικόλαο Ιωάννη Κορωναίο, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη σημαντική του συνεισφορά στις φινλανδοελληνικές σχέσεις και εύχονται στο τελευταίο του ταξίδι να βρει κάτι αντάξιο της γενναιοδωρίας του και των αρετών του.