Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία Τσίπρα στην ΚE του κόμματός του. Ωσπου τον άκουσα να λέει ότι με την πρώτη φορά Αριστερά «αποκαθίστανται οι αδικίες». Αντιγράφω από το λεξικό της νεοελληνικής Τριανταφυλλίδη: «Αποκαθιστώ [apokaθistο] -αμαι Ρ10.1α αόρ. αποκατέστησα και αποκατάστησα, απαρέμφ. αποκαταστήσει, παθ. αόρ. αποκαταστάθηκα, απαρέμφ. αποκατασταθεί, μππ. και αποκατεστημένος : 1α. επαναφέρω κτ. ή κπ. στην προηγούμενη (καλή, ορθή, φυσιολογική) κατάσταση, θέση κ.τ.λ.». Εντάξει, η σχέση του πρωθυπουργού με τη γλώσσα είναι γνωστή. Αλλά από την άλλη, ψυχαναλυτικά μιλώντας, το lapsus linguae – το ολίσθημα δηλαδή της γλώσσας – συνήθως φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα μηνύματα από το ασυνείδητο. Αρα, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε μπροστά στους συντρόφους ότι βαθιά μέσα του γνωρίζει πως οι πολιτικές του απλά εδραιώνουν τις κοινωνικές αδικίες.

Νέα ατζέντα

Μου το επεσήμανε γαλάζια πηγή μου – από αυτές που αυτοπροσδιορίζονται ως το ριζοσπαστικό Κέντρο στην κεντροδεξιά παράταξη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λέει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει κινήσεις σε πεδία που θεωρούνται προνομιακή ατζέντα της Αριστεράς παρ’ ότι κατηγορούν το κόμμα του ως ακροδεξιό οι συριζαίοι. Η πηγή μου αναφερόταν στην εκδήλωση της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και στην επίσκεψη του Κυριάκου στο κέντρο πρόληψης και εξέτασης HIV Checkpoint τις προάλλες, όπου μίλησε και με εθελοντές του Συλλόγου Οροθετικών Θετική Φωνή. Το επιχείρημα της πηγής μου είναι πως έτσι η επίσημη ΝΔ απαντά στην κριτική περί ακροδεξιάς στροφής. Μεγάλο μέρος της συζήτησης του Μητσοτάκη με τους οροθετικούς αφιερώθηκε στο πρόβλημα των ναρκωτικών, μιας και ορισμένοι από αυτούς είναι και χρήστες. Όπως μαθαίνω ο γαλάζιος αρχηγός ετοιμάζει μια σχετική δράση για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η μάχη της Λάρισας  

Ελαβα πρόσκληση για μια σημερινή εκδήλωση που νομίζω θα έχει ενδιαφέρον. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν γραμματέας του τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Φίλιππος Σαχινίδης μιλά το απόγευμα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα. Είναι προφανές ότι ατύπως η προεκλογική καμπάνια έχει ήδη αρχίσει για τους κεντροαριστερούς στη Λάρισα – την οποία θεωρούν κρίσιμη περιφέρεια. Παρεμπιπτόντως, η εσωκομματική μάχη θα δοθεί μεταξύ Σαχινίδη και Κώστα Μπαργιώτα. Επειδή, πάντως, τον έχω παρακολουθήσει λάιβ στην πατρογονική γη, να σας πω ότι εξηγεί σε άπταιστα λαρισαϊκά τα οικονομικά.

Ο καμίνης ξεναγός

Μια παρέα συναδέλφων μου, όπως έφευγε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας από το καθιερωμένο πασοκικό μπρίφινγκ στη Χαριλάου Τρικούπη, έπεσε πάνω στον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη. Εκείνος τους πήρε μαζί του και τους πήγε μέχρι την Ακαδημίας προκειμένου να τους δείξει το παλιό κτίριο της Λυρικής Σκηνής. Τον χώρο θα διαχειρίζεται για δέκα χρόνια ο Δήμος Αθηναίων και θα λειτουργεί πλέον ως δημοτικό θέατρο με το όνομα «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας». Η αυλαία του θα ανοίξει σήμερα με την δωρεάν παράσταση «Oνειρο Θερινής Νυκτός». «Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή, πιο σημαντικά από την πολιτική» τούς είπε με νόημα ο Γιώργος Καμίνης ενώ τους έκανε μια μίνι ξενάγηση στον χώρο. Θα συμφωνήσω απόλυτα.

Οι υποψήφιοι του Πράττω

Θυμάστε που σας έγραφα πριν από λίγες μέρες για την ιδιαίτερη σχέση του Νίκου Κοτζιά με τον Παύλο Γερουλάνο; Ε, λοιπόν, χθες ο πρώτος μίλησε σε ημερίδα του Πράττω για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είπε ποιους θα στηρίξει η κίνησή του – Ρένα Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής, Παύλο Γερουλάνο για τον Δήμο Αθηναίων, Κατερίνα Νοτοπούλου για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, Σταύρο Αρναουτάκη για την Περιφέρεια της Κρήτης, Κώστα Κατσιμίχα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο για τον Δήμο Πατρέων – κι από κάτω στο κοινό βρισκόταν κι ο Γερουλάνος. Οφείλω, πάντως, να παρατηρήσω ότι το έχει ρίξει στις αρχηγικές εμφανίσεις ο πρώην ΥΠΕΞ.

Διάκριση

Στο Ποτάμι γιορτάζουν. Αιτία; Οπως διαβάζω σε τιτίβισμα του Γιώργου Μαυρωτά, ο Γιώργος Νύχας – βασικό στέλεχος στον τομέα έρευνας του κόμματος – είναι ένας από τους 14 Ελληνες που βρίσκονται στη λίστα των Highly Cited Researchers. Είναι η λίστα που προέκυψε ύστερα από έρευνα του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Thomson Reuters για τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Αλλη μία απόδειξη πως έξω πάνε καλά οι ποταμικοί.

Ενα πάρτι κι ένα βιβλίο

Το πάρτι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά επειδή κάτι μου λέει ότι η αφίσα του θα γίνει διαχρονικό καλτ, θα σας μιλήσω για αυτό. Το διοργάνωσε ο Σπύρος Κρίμπαλης. Ανοίγω μια παρένθεση, για να θυμίσω ότι ήταν εντεταλμένος σύμβουλος περιεχομένου της ΕΡΤ, που είχε απομακρυνθεί με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ. Μετά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της απόφασης του ΔΣ και μέχρι να εκδικαστούν εκδόθηκε προσωρινή διαταγή να επιστρέψει στη θέση του. Ο Κρίμπαλης, λοιπόν, είναι και dj κι έκανε ένα πάρτι, στην αφίσα του οποίου έγραφε «special guest star from outer space Panagiotis Kalfagiannis». Πληροφορούμαι ότι ετοιμάζει και βιβλίο για όσα συμβαίνουν στο Ραδιομέγαρο, που θα αναδεικνύει, μου υπογράμμισαν, τον πολιτικό αμοραλισμό Τσίπρα – Παππά. Αναμένω.