Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να διαπραγματευθεί η Τερίζα Μέι μια συμφωνία για το Brexit στις Βρυξέλλες, αλλά ίσως αρκούν μόλις 10 ημέρες προκειμένου αυτή η συμφωνία να ναυαγήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κυρία Μέι επέστρεψε από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής με έναν άσχημο συμβιβασμό επί της συμφωνίας, η οποία έχει αποδοκιμαστεί από όλες τις πλευρές στο Ουέστμινστερ. Ο Μάικλ Φάλον, πρώην υπουργός Αμυνας των Συντηρητικών, συνόψισε το κλίμα που επικρατεί στη Βουλή προειδοποιώντας ότι η συμφωνία είναι «η χειρότερη που θα μπορούσε να έρθει» και, ως εκ τούτου, «είναι καταδικασμένη». Η ώρα της αλήθειας θα έρθει την 11η Δεκεμβρίου όταν οι βουλευτές θα ψηφίσουν για τη συμφωνία εξόδου – μια συνθήκη 585 σελίδων και μια ασαφή πολιτική διακήρυξη γεμάτη προσδοκίες για μια «βαθιά» μελλοντική εμπορική σχέση ΕΕ – Βρετανίας.

Οι προοπτικές διαγράφονται ζοφερές για την κυρία Μέι, δεδομένου ότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις 13 βουλευτών. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απειλήσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία και το ίδιο έχουν πράξει περισσότεροι από 90 βουλευτές του κόμματός της. Η κυρία Μέι επιμένει ότι η συμφωνία είναι το μόνο που βρίσκεται στο τραπέζι και ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επανέλθει προσφέροντας κάτι καλύτερο. Η στρατηγική της φαίνεται να στηρίζεται πλέον στην προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές ότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ χειρότερες.

Κι έχει δίκιο. Ελάχιστοι βουλευτές έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα Plan Β και η κυρία Μέι έχει ορθά προειδοποιήσει ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα έθετε τη Βρετανία «σε τροχιά διχασμού και αβεβαιότητας». Μεταξύ των πιθανών εκδοχών σε περίπτωση που η κυρία Μέι χάσει την ψηφοφορία είναι ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 χωρίς καμία συμφωνία. Η κυβέρνηση φοβάται ότι αυτό θα οδηγούσε σε ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς τα λιμάνια της Βρετανίας θα φρακάρουν.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο ενδεχομένως θα ανέτρεπε το Brexit. Αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή κοινωνική ένταση σε μια χώρα που μόλις πριν από δύο χρόνια ψήφισε υπέρ της αποχώρησης. Θα φαινόταν ότι είναι στημένο από το κατεστημένο. Το χείλος του γκρεμού είναι κοντά, αλλά πολλοί βρετανοί βουλευτές φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν τη βουτιά στο κενό – προφανώς συνεπαρμένοι από αυτό που μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

Ο Τζορτζ Πάρκερ είναι αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times»