Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους και απειλητικούς καρκίνους, με την κατά κανόνα καθυστερημένη διάγνωση να αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας στη θεραπευτική προσέγγισή του. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, οι επιστήμονες εστιάζουν στις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στη θετική έκβαση της νόσου.

Oπως ενδεικτικά αναφέρει ο δρ Χρήστος Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (EM-ΚΑΠΕΣ), επί δεκαετίες υπήρξε σχετική στασιμότητα στη θεραπευτική φαρέτρα των ογκολόγων. Ομως την τελευταία πενταετία «η χημειοθεραπεία με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, καθώς και νέες θεραπείες 2ης γραμμής, η ανοσο-ογκολογία για μια μικρή είναι η αλήθεια ομάδα ασθενών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχουν αλλάξει συνολικά το θεραπευτικό τοπίο και μας παρέχουν λύσεις ικανές να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την επιβίωση.

Σημαντικές είναι επίσης οι εξελίξεις στο κομμάτι της περιεγχειρητικής χημειοθεραπείας όπου η χορήγηση κάποιων κυτταροτοξικών συνδυασμών μετά ή και πριν από το χειρουργείο μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης». Επιπλέον, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στην όσο το δυνατόν ταχύτερη διάγνωση, αναγνωρίζοντας εντούτοις ότι δεν υπάρχει κάποια εύκολη μέθοδος ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο, γι’ αυτό και διεξάγονται σχετικές έρευνες. «Αν καταφέρουμε να πετύχουμε πιο έγκαιρη διάγνωση, μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προόδου για την καλύτερη αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου» σημειώνει ο δρ Αλέξανδρος Αρδαβάνης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και διευθυντής Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Aγιος Σάββας.

Υπό τα δεδομένα αυτά επιστημονικοί φορείς και ασθενείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, με κεντρική στόχευση την ενημέρωση του κοινού. Στη συμμαχία που μετρά πέντε χρόνια συνεργασίας και δράσης συμμετέχουν ο Σύλλογος Ασθενών ΚΕΦΙ, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η ΕΟΠΕ, η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η ΕΜ-ΚΑΠΕΣ και οι Γυναίκες στην Ογκολογία.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης αποκλειστικά για τον καρκίνο του παγκρέατος που περιλαμβάνει την ιστοσελίδα www.pancare.gr και την εφαρμογή Pancare, διαθέσιμη δωρεάν για λειτουργικό android μέσω του play.google.com. Η πλατφόρμα παρέχει μεταξύ άλλων ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τον καρκίνο του παγκρέατος και τη διαχείρισή του, πρόσβαση σε άρθρα ειδικών, πλήρη καταγραφή των ογκολογικών κέντρων, δομών και φορέων υποστήριξης.