Με μπερδεμένο κουβάρι δίχως άκρη μοιάζουν οι έλεγχοι στα οικονομικά της Folli Follie την ώρα που η κυβέρνηση σιωπά τόσο για το σκάνδαλο όσο και για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των εποπτικών μηχανισμών και όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας EY, μέσω της οποίας γνωστοποίησε ότι έχει σταματήσει τους ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie εξαιτίας της «ελλιπούς συνδρομής της εταιρείας στο έργο μας» εγείρει ερωτηματικά. Και αυτό διότι η ελεγκτική εταιρεία ΕΥ δηλώνει ότι είχε ήδη γνωστοποιήσει για τη διακοπή της σύμβασης διενέργειας ελέγχων από τις 19 Σεπτεμβρίου 2018.

Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσε ότι ζήτησε να μην συμπεριληφθεί η εταιρεία ΕΥ στον έκτακτο έλεγχο της FF που διέταξε, λέγοντας παράλληλα ότι αναμένει από τις 28 Σεπτεμβρίου τη FF να την ενημερώσει για το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου που είχε αναλάβει η Ernst & Young αναφορικά με τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων και την ημερομηνία δημοσιοποίησης της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης της εταιρείας για τη χρήση του 2017.

Ωστόσο η ΕΥ χθες στη δική της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης έλεγχου των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2017 της «Folli Follie, αντίθετα στις 13 Ιουνίου η σύμβαση που είχε υπογράψει αφορούσε μόνο τη διενέργεια προσυμφωνημένων διαδικασιών σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων της FF για το 2017 και τη σύμβαση αυτή τη διέκοψε λόγω της ελλιπούς συνδρομής της FF».

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. Και ενώ ξεδιπλώνεται ένα γαϊτανάκι καθυστερήσεων αναφορικά με τους ελέγχους που θα έπρεπε να βρίσκονται στην τελική ευθεία ενώ ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει, σοβαρές ευθύνες σε εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς αναζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης για όσα με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να εξελίσσονταν στην εταιρεία τουλάχιστον από το 2001.

 Αλλωστε το βούλευμα με το οποίο διατάχθηκε η δέσμευση των λογαριασμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμη τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου της FF, δείχνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για αλλοιωμένα στοιχεία τουλάχιστον 15 χρόνια πριν σε σχέση με την οικονομική κατάστασή της. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτηματικά  για το κατά πόσο λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι αρμόδιοι εποπτικοί μηχανισμοί, όπως η Λογιστική Τυποποίησης και Ελέγχων η οποία ελέγχει τους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών. Μάλιστα στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της FF αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την άσκηση του εποπτικού ρόλου της καθώς και οι ανάδοχοι των ομολογιακών δανείων αλλά και των χρηματιστηριακών εταιρειών που προώθησαν το ομολογιακό δάνειο της εταιρείας, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και διοικήσεις τραπεζών που χορηγήσαν δάνεια στην FF και όφειλαν να ελέγχουν τους ισολογισμούς της εταιρείας.