Η κυβέρνηση Ζάεφ αποφάσισε χθες να δοκιμάσει την τύχη της και να αποπειραθεί να περάσει τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) πριν λάβει τις τελικές της αποφάσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αυτό προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών και έπειτα από ένα 48ωρο πολλών παρασκηνιακών επαφών που έλαβαν χώρα εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ευρύτερου δεξιού συνασπισμού, εντός του οποίου βέβαια το VMRO-DPMNE διατηρεί κεντρικό ρόλο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις αυτές είχαν θετικό πρόσημο και η κυβέρνηση των Σκοπίων εκτίμησε ότι αξίζει να προσπαθήσει να προωθήσει τις συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο.

Χθες το απόγευμα, το υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ συζήτησε και ενέκρινε το προσχέδιο των συνταγματικών αλλαγών που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις τροποποιήσεις. Η πρώτη από αυτές αφορά την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε όλο το κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Επιπλέον, θα υπάρξουν τρεις αλλαγές που αφορούν το Προοίμιο και στα Αρθρα 3 και 49 (τα οποία σχετίζονται με το θέμα του αλυτρωτισμού).

ΣΕ FAST TRACK ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Από εδώ και πέρα, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους προς την πρακτική πλευρά της αναθεωρητικής διαδικασίας. Αυτή προβλέπει ότι το προσχέδιο των συνταγματικών αλλαγών που ενέκρινε η κυβέρνηση θα εισαχθεί (σύμφωνα με μια πολύ αισιόδοξη εκδοχή, αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και σήμερα) την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (επικεφαλής της οποίας είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι), όπου προβλέπεται διάστημα 10 ημερών για να συζητηθεί. Ωστόσο, πληροφορίες από τα Σκόπια σημείωναν τα τελευταία 24ωρα ότι ο προγραμματισμός ενδέχεται να επιταχυνθεί, κάτι το οποίο είχε συμβεί και τον περασμένο Ιούνιο, όταν επρόκειτο να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αποκλείεται π.χ. να καταβληθεί προσπάθεια να συμπτυχθεί ο χρόνος ώστε μέχρι τα τέλη της εβδομάδος να εισαχθούν οι συνταγματικές αλλαγές στην Ολομέλεια.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι φυσικά καθόλου εύκολο. Η πόλωση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει οξυνθεί πάρα πολύ. Η δε επικύρωση της ποινής φυλάκισης δύο ετών για τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για την περίπτωση της προμήθειας μίας «Μερτσέντες», συνολικού ύψους 600.000 ευρώ, αυξάνει την «πολιτική θερμοκρασία». Ο Γκρούεφσκι επανεμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα γράφοντας στον λογαριασμό του στο Facebook ότι το VMRO-DPMNE δεν πρέπει να επιτρέψει να εκβιαστεί διότι αυτό σημαίνει ότι θα εκβιαστεί η «Μακεδονία». Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση, η πρώην υπουργός Εσωτερικών επί κυβέρνησης Γκρούεφσκι, η Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών.