Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να αγνοήσει τα προειδοποιητικά μηνύματα της Κομισιόν και των αγορών αναφορικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού 2019 άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ενώ οι πρώτες προειδοποιήσεις πιθανών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της ιταλικής οικονομίας έκαναν την εμφάνισή τους.

Ο ιταλικός τυφώνας χτύπησε και την Ελλάδα, με τις αποδόσεις των ομολόγων να καταγράφουν χθες το απόγευμα άνοδο της τάξεως του 5% (πάνω από το 3,3% η απόδοση στο πενταετές, πάνω από το 4,2% στο δεκαετές). Την ίδια ώρα στην Ιταλία, οι τιμές των ομολόγων κατακρημνίζονταν υπό το βάρος μαζικών πωλήσεων και οι αποδόσεις έκαναν άλμα (στις 3 το μεσημέρι) 141% στους εξάμηνους τίτλους και 100% στους ετήσιους.

Η Eurasia σε ανάλυσή της εκτιμά πως οι αποφάσεις της Ρώμης «αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ή περισσότερων υποβαθμίσεων εντός Οκτωβρίου, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα ισχυρότερη αντίδραση των αγορών» ενώ το Bloomberg έστρεφε τις προσδοκίες εκτόνωσης της κρίσης στη λογική. «Οι νέοι λαϊκιστές ηγέτες της Ιταλίας, φαίνεται να εμμένουν στο πρόγραμμα το οποίο τους έφερε στην εξουσία» σημειώνεται σε σχετικό άρθρο, με την προσθήκη πως «το μόνο που μπορεί να ελπίζει κάποιος είναι ότι θα δουν τη λογική».

Το βράδυ της Πέμπτης, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 με έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ την τριετία 2019-21, όταν ο προηγούμενος στόχος αφορούσε έλλειμμα 0,8% και ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία επιχειρούσε έναν συμβιβασμό με έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ. Στις δαπάνες του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ασθενέστερους, κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης του ΦΠΑ από τον Ιανουάριο, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις φόρων για τους αυτοαπασχολούμενους, αν και η πλήρης κατανομή των δαπανών θα φανεί στις 15 Οκτωβρίου όταν θα υποβληθεί το προσχέδιο στην Κομισιόν. Πιθανή απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, εκτιμά η Eurasia, στο χειρότερο δυνατό σενάριο θα άνοιγε μια νέα διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι συνθήκες έντονης αναταραχής με την απειλή κρίσης επηρεάζουν άμεσα την ελληνική οικονομία. Οικονομικοί παρατηρητές σημειώνουν πως ακόμα και οι τελευταίες ελπίδες για επάνοδο στις αγορές εξανεμίζονται, ενώ βλέπουν τον κίνδυνο οι εταίροι, ενόψει ευρωεκλογών, να αφήσουν Ιταλία και Ελλάδα να «συγκρουστούν» με τις αγορές, χωρίς να παρέμβουν. Η Ρώμη κάνει τα παιχνίδια της με τον προϋπολογισμό και πληρώνει το τίμημα των αγορών, το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και για την Αθήνα εκτιμούν, με φόντο τις περικοπές των συντάξεων.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει απόθεμα ασφαλείας 32 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο πράγματι δεν χρειάζεται να βγει αμέσως για δανεισμό στις αγορές. Οπως όμως σημειώνει συνομιλητής μας, «κανονικότητα με κλειστές αγορές δεν νοείται», ενώ εκτός από το Δημόσιο υπάρχει και η πραγματική οικονομία.