Το βήμα των ομιλητών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας και τα έδρανα το περιτριγυρίζουν. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, παρότι η χωροταξία και μόνο θα έπρεπε να του υπενθυμίζει πως δεν βρίσκεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, συμπεριφέρθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των ευρωβουλευτών, ωσάν να βρίσκεται στην ελληνική Βουλή. Οχι μόνο επιτέθηκε στον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά όπως επισημαίνουν άνθρωποι που ήταν παρόντες, δεν απάντησε σε πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν. Και επέλεξε να μεταφέρει το κλίμα προεκλογικής όξυνσης που καλλιεργούν ο ίδιος και το κόμμα του εντός συνόρων και στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι διάλογοι που είχε ο Τσίπρας εκεί μιλούν από μόνοι τους. Τι κι αν είχε προσκληθεί εκεί για να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όπως όλοι οι πρωθυπουργοί των κρατών – μελών; Εκείνος επέλεξε να αφηγηθεί το συριζαϊκό αφήγημα του success story. Σύμφωνα δε με παριστάμενους ευρωβουλευτές, η επιλογή του αυτή επικρίθηκε και εμμέσως από τους ξένους συναδέλφους τους, μιας και τα έδρανα ήταν σχεδόν άδεια, ενώ είθισται να είναι ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα όταν μιλούν εκεί ευρωπαίοι ηγέτες. Παρεμπιπτόντως, στο ακροατήριο δεν βρισκόταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρότι συνηθίζει να δίνει το «παρών» όταν λαμβάνουν τον λόγο εκεί οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ισπανική επίθεση. Την πρωθυπουργική επίθεση κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη πυροδότησε η παρέμβαση του Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, εκπρόσωπου της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ισπανός ευρωβουλευτής αρχικά σχολίασε την ανάλυση που ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κάνει στην πρωτολογία του περί Ευρώπης των τεχνοκρατών και των τραπεζών. «Δεν ήταν η Ευρώπη των τραπεζών και των εταιρειών» είπε «που έσωσε την Ελλάδα από την άβυσσο, αλλά η Ευρώπη των φορολογουμένων που σηκώνονται κάθε πρωί για να εργαστούν. Ηταν οι ευρωπαίοι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που βοήθησαν την Ελλάδα».

Και συνέχισε: «Ολη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα (…). Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να ξαναεπιστρέψει στον λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός».

Στη δευτερολογία του, λοιπόν, ο Τσίπρας απάντησε στον Πονς «δεν είναι κακό ότι άλλαξα, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατόν να τις υπερασπίζονται. Σήμερα, πέρα από την αποφράδα ημέρα στις ΗΠΑ, σήμερα είναι και η επέτειος θανάτου του Αλιέντε. Ελπίζω να μην κάνατε σκόπιμα αναπαραγωγή των δύο άκρων στην ομιλία σας. Σας λέω πως εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό, σας ενημερώνω πως αρχηγοί στη Δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών».

Οσο για τις κατηγορίες που ο ισπανός ευρωβουλευτής τού απηύθυνε περί λαϊκισμού, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Μιλήσατε για λαϊκισμό· λυπάμαι, αλλά στη δική σας παράταξη και πάλι πρέπει να στραφείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από τη στάση που κρατά η ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια  επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων. Είναι μία στάση – ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού».

Κάποια άλλη στιγμή ο Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών διατεινόμενος ότι αποτελεί πρότυπο επίλυσης διαφορών. Στην ερώτηση, μάλιστα, που δέχθηκε από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη «την Πέμπτη τον Ζάεφ πώς θα τον αποκαλέσουμε; Βορειομακεδόνα ή σκέτο Μακεδόνα;» απάντησε «όλα τα προηγούμενα χρόνια που ερχόταν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ο προκάτοχος του Ζάεφ πώς αυτοαποκαλούνταν και πώς τον αποκαλούσαν; Σκοπιανό;».

Πάντως, ο Πονς δεν ήταν ο μοναδικός με αυτές τις διαθέσεις έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοσταντ τον ρώτησε αν θέλει να τον θυμάται η Ιστορία ως εκλογικό ατύχημα ή επαναστάτη μεταρρυθμιστή. Ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, από την άλλη, – παρά το γνωστό προς εκείνον φλερτ των ευρωσυντρόφων των ελλήνων κεντροαριστερών – του τόνισε ότι δεν αναφέρθηκε στον λαό που υπέφερε και είναι σημαντικό ο καθένας να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» στην Ελλάδα.

Αναπάντητα ερωτήματα. Σύμφωνα με τους νεοδημοκράτες που παρακολουθήσαν τη συνεδρίαση, στον έλληνα Πρωθυπουργό τέθηκαν πολλά ερωτήματα, τα οποία εκείνος απέφυγε να απαντήσει. Οπως «γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ;». «Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του με τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και πώς θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές;». «Πού πήγαν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων που δόθηκαν για το μεταναστευτικό πρόβλημα;». «Τι έχει να πει για τα 100 δισ. ευρώ που στοίχισαν στην Ελλάδα οι πειραματισμοί που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015;».

Η χθεσινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Εκτός από τη ΝΔ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οποίας «για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε διεθνές ακροατήριο, δεν εκτίθεται μόνον ο ίδιος, αλλά δυστυχώς και η χώρα μας», τη σχολίασε αρκούντως ειρωνικά κι ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού. «O κ. Τσίπρας λοιπόν, όπως ακούσαμε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας, «ήταν πολέμιος των δύο πρώτων Μνημονίων επειδή δεν προέβλεπαν βαθιές μεταρρυθμίσεις. Τον θυμόμαστε πράγματι στις πλατείες των αγανακτισμένων αγκαλιά με τους ακροδεξιούς να στήνουν κρεμάλες, επειδή δεν γίνονταν… βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που όπως ξέρουν όλοι ήταν και ο μεγάλος πόνος του. Παραμύθια έλεγε τότε, παραμύθια λέει και τώρα».