Τη στολή του υπερπατριώτη… εκ του ασφαλούς ξαναφόρεσε χθες από τη ΔΕΘ ο Πάνος Καμμένος, επαναλαμβάνοντας ότι διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στο ερώτημα αν θα ρίξει την κυβέρνηση απάντησε πως θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να μην υπάρξει σύγκρουση και να φτάσει μέχρι το τέλος με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Αν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να συνεχίζουμε την παραμονή μας στην κυβέρνηση» υποστήριξε. Θα προτείνει, είπε, τρεις επιλογές στον Αλέξη Τσίπρα: Πρώτον, τη διενέργεια δημοψηφίσματος «για να πάρει θέση ο ελληνικός λαός». Η δεύτερη πρότασή του θα είναι η απόφαση και συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών να γίνει μετά το πέρας της τετραετίας. Σημειώνεται ότι παλαιότερα είχε προεξοφλήσει πως η συμφωνία δεν θα χρειαστεί να έρθει στη Βουλή διότι δεν θα γίνει δεκτή τελικά στη γειτονική χώρα. Και η τρίτη πρότασή του, συμπλήρωσε, θα είναι οι εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, το Μακεδονικό εξακολουθεί να τροφοδοτεί την εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση, καθώς στα Σκόπια ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα της  30ής Σεπτεμβρίου και έχουν πυκνώσει οι ακραίες δηλώσεις περί μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας από κυβερνητικούς αξιωματούχους της γείτονος, οι οποίοι επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΙ. Την ώρα που τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία επιστρέφουν, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα πως οι καθημερινές εθνικιστικές κορόνες των Σκοπιανών αποτελούν την απόδειξη ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τη χώρα μας. Νερό στον μύλο της σύγκρουσης για το Σκοπιανό έριξε ξανά χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε και πάλι λόγο για «κατοίκους της Μακεδονίας». Σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ υποστήριξε πως υπέγραψε τη συμφωνία με «πόνο ψυχής», αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα. «Παρότι συμβιβάστηκα με την Ελλάδα, νιώθοντας έναν «πόνο ψυχής», ήταν ο μοναδικός δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη μία φορά, δε, ακολούθησε την ίδια προκλητική ρητορική και αναφέρθηκε στους πολίτες των Σκοπίων αποκαλώντας τους Μακεδόνες. Οπως είπε, «27 χρόνια ήταν αρκετά. Ηρθε η ώρα να μπούμε στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Ηρθε η ώρα για μια καλύτερη ζωή για τους κατοίκους της Μακεδονίας». Κάλεσε μάλιστα τους Σκοπιανούς να επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών ψηφίζοντας «ναι» στο δημοψήφισμα και συνακόλουθα να στηρίξουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.