Με τη βιτρίνα μιας πολύ γνωστής ΜΚΟ λειτουργούσε οργανωμένο δίκτυο παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κυρίως στη Λέσβο και στη Σάμο.

Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση του κυκλώματος παίρνουν διαστάσεις μεγάλου σκανδάλου για τις υπόγειες διαδρομές που ακολουθούσε η συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία είχε «αναπτύξει» δήθεν ανθρωπιστική δράση για την ανακούφιση προσφύγων και μεταναστών από τα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, παρείχε άμεση βοήθεια στους διακινητές μεταναστών. Το χρήμα από την παράνομη δράση της ΜΚΟ με την επωνυμία ERCI, παρά τον δήθεν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, φαίνεται ότι έρρεε άφθονο. Από τις πρώτες εκτιμήσεις το κύκλωμα αποκόμισε μεγάλα κέρδη τα οποία ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί και αποτελούν αντικείμενο έρευνας.

ΔΩΡΕΕΣ. Το κρυφό «ταμείο» γέμιζε είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations).

Υστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή 30 συνολικά μελών της «πολυεθνικής» ΜΚΟ, εκ των οποίων έξι βασικά στελέχη είναι Ελληνες και 24 αλλοδαποί από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από τις ΗΠΑ, μέχρι την Αργεντινή. Τρεις από τους εμπλεκομένους συνελήφθησαν μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Στην ογκώδη κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος τους και υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης περιλαμβάνεται το βαρύ κατηγορητήριο για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατασκοπεία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, πλαστογραφία, καθώς και των παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Εντονο προβληματισμό ωστόσο προκαλεί η δαιδαλώδης μεθοδολογία δράσης. Οι εμπλεκόμενοι που συμμετείχαν σε κλειστές – κρυπτογραφημένες ομάδες κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας λάμβαναν πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές.

Ανάλογες πληροφορίες συνέλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα – FRONTEX κ.λπ.) καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκιάλια, διόπτρες κ.λπ.). Οι πληροφορίες αφορούσαν κυρίως:

n Τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος).

n Τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.

n Τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά τη διάρκεια της πλεύσης των λέμβων και τον τελικό προορισμό τους.

Για τις πληροφορίες αυτές δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση Αρχές όπως όφειλαν λόγω της ένταξης και συμμετοχής τους στον αντίστοιχο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης. Η έρευνα για τη σοβαρή αυτή υπόθεση συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παρανομίας, καθώς και οι διασυνδέσεις της ΜΚΟ.