Ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων με σχέδιο τριών σημείων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς για την ώρα εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της καταστροφής από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου είναι το νέο σχέδιο στην Αττική και η κατεδάφιση αυθαιρέτων. Οπως διαφαίνεται (μετά την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για κατεδαφίσεις-εξπρές), οι μπουλντόζες άρχισαν ήδη να «ζεσταίνουν» τις μηχανές και το πρώτο κύμα κατεδαφίσεων είναι θέμα μόλις δύο εβδομάδων.

Αυτό προκύπτει από τα όσα υποστήριξαν δημοσίως για το σχέδιο κατεδαφίσεων δύο υπουργοί της κυβέρνησης που εκ της αρμοδιότητάς τους εμπλέκονται στη διαδικασία. Ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι πρώτες στη λίστα των προς κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων και περιφράξεων είναι οι κατασκευές στις παραλίες και στα δάση. «Ξεκινώ τις κατεδαφίσεις από παραλίες, εθνικούς δρυμούς και «παραδοτέα»» ανέφερε χαρακτηριστικά («news247») o υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός θα έχουν θυροκολληθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους οι αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων και μέσα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η επιχείρηση «μπουλντόζα».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μεγάλο μέρος των πολιτών θα αποτιμήσει θετικά την πρωτοβουλία να «μπει τάξη» στην αυθαιρεσία δεκαετιών και θα επιβραβεύσει τη βούληση να αλλάξουν πολλά στην ακτογραμμή της Αττικής. Οι βαριές απώλειες άλλωστε από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου δεν αφήνουν περιθώρια για ημίμετρα, στον βαθμό που η κυβέρνηση έχει αποδώσει μεγάλο μέρος των τραγικών συνεπειών στην αυθαίρετη δόμηση και στην αδυναμία εξόδου στη θάλασσα όσων έτρεξαν να σωθούν.

Οι εικόνες από τις πρώτες κατεδαφίσεις, ως απτό δείγμα της κυβερνητικής βούλησης να μπει τέλος στην αυθαιρεσία, θα εμφανιστούν την ώρα που ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα συμπληρώσουν ουσιαστικά το προεκλογικό πρόγραμμα που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, αφού τα περισσότερα σενάρια τρέχουν με χρονικό ορόσημο τον Μάιο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανίσει την κυβέρνηση ως εκείνη που – έστω και έπειτα από τραγική καταστροφή – πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο Αντώνης Τρίτσης για να βάλει τέλος στο όργιο της αυθαιρεσίας που ακολούθησε.

Παράλληλα – και η ΔΕΘ είναι ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου του – αναμένεται να παρουσιάσει το θετικό κυβερνητικό αφήγημα βασιζόμενος στην πρόοδο της οικονομίας και στην έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας, μετά το τέλος του Μνημονίου.

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ. Ως προς αυτή την κατεύθυνση το πακέτο παροχών και τα μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων εισοδηματικά και κοινωνικά ομάδων είναι πρώτη προτεραιότητα, ενώ εξυπηρετούν και την προσπάθεια διαφοροποίησης από τη ΝΔ. Με ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, για παροχή και φέτος 13ης σύνταξης, μείωση φόρων και στήριξη των νέων ζευγαριών ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δώσει ισχυρό ταξικό πρόσημο στην πολιτική του για να καταδείξει τον πολιτικό του αντίπαλο ως εκπρόσωπο του σκληρού νεοφιλελευθερισμού.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Την ίδια ώρα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί με νέο κυβερνητικό σχήμα ακριβώς για να σηματοδοτήσει αυτή την πολιτική στροφή. Ολες οι πληροφορίες θέλουν τις αλλαγές να γίνονται αμέσως μετά τη λήξη του Μνημονίου. Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες – κάποιοι υπουργοί έχουν συζητήσει με τον Πρωθυπουργό το ενδεχόμενο μετακίνησής τους.

Ο Τσίπρας, αν και επιθυμεί να προχωρήσει σε θεαματικές αλλαγές για να μη μείνει η εντύπωση ότι και αυτός ο ανασχηματισμός είναι «μία από τα ίδια», εν τούτοις δυσκολεύεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει ισορροπίες σε μια περίοδο που κόμμα και κυβέρνηση θα κληθούν να δώσουν συντεταγμένα τη μάχη. Παρά τη «σιωπή» του τις τελευταίες ημέρες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, όπως και ο κυβερνητικός εταίρος στο υπουργείο Αμυνας.

Από εκεί και πέρα μια πολύ δύσκολη εξίσωση αποτελεί η τοποθέτηση των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς αποτελούν τριάδα «ενδεκάδας» για την κυβερνητική ομάδα και οι πληροφορίες θέλουν να παραμένει στο υπουργείο του τον Τζανακόπουλο ενώ όλα είναι ανοιχτά για τους άλλους δύο.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός καλείται στον ανασχηματισμό να βρει και τον αντικαταστάτη του Νίκου Τόσκα, καθώς θα πρέπει να υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να έχει εικόνα των αστυνομικών μέτρων που θα ληφθούν κατά το διήμερο της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Ο φόβος επεισοδίων με το Μακεδονικό ανοιχτό είναι υπαρκτός και προκαλεί πονοκεφάλους στις αστυνομικές αρχές.

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι πιθανότητες να παραμείνει ο Κώστας Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας παραμένουν ισχυρές. Αλλες πληροφορίες θέλουν αλλαγές στα υπουργεία  Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είσοδο στην κυβέρνηση νέων και άφθαρτων στελεχών.