Και ξαφνικά, ανάμεσα στα επικοινωνιακά σόου και τις επιθέσεις στην αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός ανακάλυψε τους επιστήμονες. Αφησε λοιπόν για μία μέρα τα κατώτερα στελέχη του κόμματος να ασχοληθούν με τη μικροκομματική αντιπαράθεση και πήγε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να εξαγγείλει την αξιοποίηση των επιστημόνων, ελλήνων και ξένων, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα τραγωδία.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Και η αντιμετώπιση της οικιστικής αυθαιρεσίας, μια επείγουσα ανάγκη. Είναι αναγκαίο και χρήσιμο, λοιπόν, να μπουν στη μάχη όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών και να χρησιμοποιηθούν επιτέλους οι νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα προγράμματα που οι υπεύθυνοι είχαν ξεχάσει τόσα χρόνια στα συρτάρια.

Αρκεί να μη χρησιμοποιηθεί η επιστήμη για το κουκούλωμα των πολιτικών και επιχειρησιακών ευθυνών. Καθ’ όλα άξιος, για παράδειγμα, είναι ο γερμανός καθηγητής που τοποθετήθηκε χθες επικεφαλής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων της πολύνεκρης καταστροφής και την επεξεργασία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Κατά σύμπτωση, όμως, έδωσε πριν από μία εβδομάδα μια μακροσκελή συνέντευξη στο ΑΠΕ. Κι εκεί ήταν πολλαπλώς κατηγορηματικός. Οχι, η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν ήταν δυνατή. Οχι, το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Οχι, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία.

Κάποιοι, πολιτικοί ή επιστήμονες, εκουσίως ή ακουσίως, φαίνεται πως θέλουν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι 93 άνθρωποι έπεσαν θύματα μιας αναπόφευκτης «φυσικής καταστροφής». Δεν θα τα καταφέρουν.