Το καυτό θέμα για τη συρρικνωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι στην παρούσα φάση η προεδρική εκλογή, καθώς περίπου οι μισοί βουλευτές διαμηνύουν ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη Προεδρία της Δημοκρατίας εκείνοι θα τον υπερψηφίσουν, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κομματικής ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα περιμένει πλέον την κίνηση του νέου Πρωθυπουργού πριν ανοίξει τα χαρτιά του.

Αλλά στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο η ΝΔ να απέχει από την ψηφοφορία για τη ανάδειξη Προέδρου, προκειμένου να καταγραφεί με ηχηρό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο συναίνεσης με την κυβέρνηση Τσίπρα. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί ήδη έντονους κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ προβεβλημένα στελέχη φέρεται ότι έχουν ήδη προειδοποιήσει τον κ. Σαμαρά ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να διχοτομήσει το κόμμα στη Βουλή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς δεν θα σπεύσει πλέον να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ώστε να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απορρίπτει και εισηγήσεις να υποδείξει άμεσα μια υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Και αυτό γιατί μια τέτοια επιλογή θα ήταν προσβλητική για τον κ. Δήμα, αλλά και επειδή θα μπορούσε να την «αδειάσει» ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας διπλή ζημιά στη ΝΔ. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζεται ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου (την οποία σχεδόν προεξοφλούν στη λεωφόρο Συγγρού), τότε τη ΝΔ μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο μόνον ο Σταύρος Δήμας, μη αποδεχόμενος τη δική του ανάμειξη στην προεδρική εκλογή.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι, μέσα σε αυτό το σκηνικό, στη σχέση Σαμαρά – Αβραμόπουλου επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, σε σημείο που ο πρόεδρος της ΝΔ να εξετάζει την αποχή της ΝΔ από την ψηφοφορία, ακόμη και με την απόσυρση Δήμα, εφόσον ο νυν κοινοτικός επίτροπος είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Νικήτας Κακλαμάνης συνέστησε δημόσια χθες (Βήμα 99,5) προς τη γαλάζια ηγεσία να στηρίξει χωρίς αναστολές μια υποψηφιότητα Αβραμόπουλου με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησε να ακολουθήσει ένα έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης του κόμματος.