Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό των 6,9 βαθμών που έπληξε τις κεντρικές Φιλιππίνες έφτασε τους 69, δήλωσε σήμερα (1/10) αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας. Ο αναπληρωτής διοικητής της πολιτικής προστασίας Ράφι Αλεξάντρο δήλωσε στη διάρκεια μιας ενημέρωσης ότι ο αριθμός παραμένει «ρευστός», καθώς περισσότερες αναφορές φτάνουν από τους διασώστες.

«Ήμουν στο δρόμο μπροστά από το σπίτι μας. Όταν χτύπησε ο σεισμός, είδα το σπίτι μας να τρέμει και ζαλίστηκα. Οι δρόμοι επίσης τρέμαν», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM της Μανίλα κάτοικος ενώ όπως έχει γίνει γνωστό πολλές πόλεις και κωμοπόλεις έχουν πλέον κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι οι πόλεις Μπόγκο, Σαν Ρεμίτζιο, Ταμπουελάν και Μεντεγίν. Και στις τέσσερις περιοχές έχουν αναφερθεί θάνατοι από τον σεισμό. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν επίσης διακοπεί στο Μπόγκο, το Σαν Ρεμίτζιο και το Νταανμπανταγιάν.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποτυπώνουν το μέγεθος της δόνησης. Ανθρωποι έζησαν στιγμές φόβου καθώς ο σεισμός έπληξε το νησί Μπανταγιάν, προκαλώντας ζημιές στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην πόλη Μπανταγιάν.

Το καμπαναριό όπως μεταδίδει το BBC κατέρρευσε μετά τον σεισμό.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται μοτοσικλετιστές να περνούν μία γέφυρα που σταματούν και κατεβαίνουν από τις μηχανές περιμένοντας να σταματήσει η δόνηση που ταρακουνά τον δρόμο.