Στη Χίο, (φωτογραφία από δορυφόρο) την Αχαΐα αλλά και την Αρτα, είναι τα πιο δύσκολα μέτωπα αυτό το δεύτερο συνεχόμενο βράδυ της πύρινης κόλασης που βιώνει η χώρα.

Μάλιστα, στην εκπνοή αυτής της δραματικής νύχτας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Χ ότι αποστέλλεται βοήθεια στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές.

Στη Χίο, είναι τόσο μεγάλο το μέτωπο σε δύσβατη περιοχή, τέμνοντας οριζόντια το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ώστε πέρασε μέσα από το χωριό Κηπουριές. Οι κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί. Και κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει να δει τι επέζησε.

Εκφράζονται φόβοι πως η καταστροφή μπορεί να είναι ολική.

«Είχε ξεσπάσει καταστροφική πυρκαγιά και τον Ιούνιο στο νησί», θα πει ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Παντελής Μπουρνιάς. «Αυτή εδώ είναι τρεις φορές μεγαλύτερη. «Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι έχουν καεί κατοικίες, έχουμε δει επιχειρήσεις ολοσχερώς κατεστραμμένες, βενζινάδικα, beach bar, καμένα βοσκοτόπια και ζωντανά, κτήρια διαλυμένα από τη φωτιά. Ολική καταστροφή»,

Πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν συνεχώς να πλησιάσουν το τεράστιο μέτωπο, στον ορεινό όγκο, εξουδετερώνοντας διαδοχικά τις εστίες, στήνοντας αντιπυρικά προγεφυρώματα.

Ομως δρόμοι δεν υπάρχουν. Δασοκομάντος προσπαθούν να ανοίξουν διόδους.

Πυκνός καπνός έχει θολώσει την ατμόσφαιρα, η ορατότητα ανύπαρκτη.

Xωρίς ρεύμα

Η φωτιά έχει αφήσει χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές στη Χίο. Στα Ψαρά είναι χωρίς ηλεκτρικό όπως και στις περιοχές: Βολισσός, Ποτάμια, Πισπιλούντα, Χάλανδρα, Αφροδίσια, Κέραμος, Μάναγρος, Λήμνος, Λημνιά, Αγία Μαρκέλλα.

ΣτηνΑχαΐα, η κατάσταση στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Αρόη Πατρών, είναι εμφανώς καλύτερη. Υπάρχουν μικροεστίες αλλά και αναζωπυρώσεις. Μεγαλύτερες εστίες κατασβέστηκαν όταν κόπασαν οι άνεμοι.

Η Αρόη είναι μεταξύ των περιοχών, οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και κινηθούν προς το κέντρο της Πάτρας λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης.

Βίντεο από τον πύρινο εφιάλτη που έζησε η Αρόη

Ωστόσο εστίες υπάρχουν και στον Ανω Λυκοχόρο Πατρών. Οπου αργά το βράδυ ακόμη ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες.

Αλλά και στον Ρωμανό Πάτρας, όπου το απόγευμα είχε σταλεί 112, υπάρχει μικρό μέτωπο πάνω σε βουνό, και οι κάτοικοι που δεν απομακρύνθηκαν αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πύρινο δαχτυλίδι στην Καμπή Αρτας.

Οι άνεμοι, λίγο ελάττωσαν την ισχύ τους, και το μέτωπο μήκους 2 χιλιομέτρων, αναζωπυρώθηκε.

Και εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Κοντά στην Καμπή, έχει σχηματιστεί ένα τρομακτικό πύρινο δακτυλίδι και εκατοντάδες κάτοικοι, με παιδά στα αυτοκίνητα, δεν μπορούν να πλησιάσουν τα σπίτια τους.

Στον Γοργόμυλο και τη λίμνη Ζηρού, καμένη σκιά του εαυτού της πλέον, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα.

Η καταστροφή είναι μεγάλη, σε δάσος, καλλιέργειες, σπίτια, σε ζώα και κτηνοτροφικές μονάδες

Στη Ζάκυνθο και την Πρέβεζα, οι φωτιές περιορίστηκαν δραστικά, όπως επίσης στην Κεφαλονιά και στο Καπελέτο της Ηλείας.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ οι άνεμοι κόπασαν με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές σε όλα τα μέτωπα να επιβραδύνουν την ανεξέλεγκτη επέκτασή τους.

Δορυφορική φωτογραφία από τη Ζάκυνθο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ζάκυνθο, πυροσβέστες και δασοκομάντος που μπήκαν στη μάχη στις 19:30, κύκλωσαν τη φωτιά και την περιόρισαν ανάμεσα σε Αγαλά και Κοιλιωμένο.

Εκφραζόταν η αισιοδοξία ότι μέχρι το πρώτο φως, οι πυροσβέστες μπορεί και να την εξουδετερώσουν.

Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αυτή η φωτιά και εκείνη στο Κορακονήσι, δεν είχαν ενεργό μέτωπο.

Νωρίτερα είχε σταλεί 112 για τον Παντοκράτορα. Ο κίνδυνος πέρασε και πολλοί κάτοικοι γύρισαν στα σπίτια τους.

Στην Πρέβεζα, στις 11 το βράδυ, η φωτιά είχε περιοριστεί, καθώς και εκεί κόπασαν οι άνεμοι. Πολλοί κάτοικοι επέστρεψαν στην Φιλιππιάδα, ωστόσο πολλά χωριά δεν έχουν ρεύμα καθώς έχουν καεί  εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης.

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το πρωί έχει κάνει στάχτη δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, ελαιώνες, ποιμνιοστάσια, αποθήκες, ενώ έκαψε σπίτια και ζώα.

Πολλές  περιοχές δεν έχουν και νερό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση επιδιόρθωσης των ζημιών που προκάλεσαν τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Σε επιφυλακή βρισκονται Πολιτική Προστασία και οι Δήμοι, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες συνδράμοντας στο έργο των πυροσβεστών .

Ελεγχόμενες είναι οι φωτιές σε Ηλεία, στην περιοχή Καπελέτο αλλά και στην Κεφαλλονιά.

Οριοθετημένες είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές κοντά στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη και στο Μαυροβούνι της Σκύδρας.

Η πυρκαγιά στο δήμος Βόλβης εκδηλώθηκε τη Δευτέρα και χθες αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Η φωτιά στο Μαυροβούνι της Μαυροβούνι της Σκύδρας, στην περιοχή Νέα Ζωή, του νομού Πέλλας εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης, σε χορτολιβαδική έκταση.

Και στις δύο περιοχές παραμένουν δυνάμεις της Πυροβεστικής.

Σύλληψη για εμπρησμό στην Αχαΐα

Ενας 25χρονος συνελήφθη για εμπρησμό από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν μαρτυρίες ότι ο νεαρός έβαλε φωτιά σε περιοχή κοντά στο γηροκομείο που εκκενώθηκε. Οι αστυνομικοί, που συνδύασαν τις μαρτυρίες με οπτικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους, από την προηγούθμενη μέρα, προσπαθούν να διακριβώσουν αν ο συγκεκριμένος ενέχεται και σε άλλες ενέργειες εμπρησμού.

Στο μεταξύ, αστυνομικοί της  υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, μαζί με στελέχη της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, εξετάζουν βιντεοληπτικό υλικό, προκειμένου να εντοπίσουν άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο και βρίσκονταν πολύ κοντά στην περιοχή, όπου εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης η φωτιά στα Συχαινά της Πάτρας.

Οι φωτιές σε Πάτρα, Χίο, Ζάκυνθο και Πρέβεζα από τον δορυφόρο της NASA το απόγευμα της Τετάρτης

Τα ενεργά πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα αποτύπωσε  δορυφόρος της NASA.
Η φωτιά στη Χίο. NASA
Η φωτιά στην Πρέβεζα. NASA
Η φωτιά στη Ζάκυνθο. NASA