Μιλώντας χθες ο Πρωθυπουργός για το Δημογραφικό και την αποκέντρωση ως επιλογή της κυβέρνησης και αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε με το κοινωνικό κράτος και τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουμε στην ελληνική οικογένεια», στη συνέχεια τόνισε πως είναι σημαντικό να αισθάνονται οι κάτοικοι της περιφέρειας πως έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. «Ωστε ανεξαρτήτως», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αν μια οικογένεια είναι στον Αϊ-Στράτη ή στην Αθήνα, να ξέρει ότι έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση». Ο ίδιος υπογράμμισε πως πλέον «η τεχνολογία μάς δίνει δυνατότητες να μην αντιμετωπίζουμε την περιφέρεια και ειδικά τα απομονωμένα μέρη και τις οικογένειες με παιδιά ως οικογένειες και παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Προ μερικών ημερών, η δημόσια τηλεόραση σε ζωντανή σύνδεση από το λιμάνι της Σικίνου είχε δώσει βήμα στον δήμαρχο, ο οποίος είχε μόλις υποδεχθεί μια εθελοντική οργάνωση με γιατρούς 20 ειδικοτήτων που επισκέπτεται το νησί ετησίως για προληπτικές εξετάσεις στον μόνιμο πληθυσμό. Στη ροή του λόγου του, ο δήμαρχος χαρακτήρισε τις εξετάσεις «σωτήριες», ενώ αποκάλεσε το γεγονός ότι υπάρχει γιατρός ειδικότητας στο νησί «ευλογία».

«Οπως γνωρίζετε, τα μικρά νησιά έχουν ανάγκη από ιατρική περίθαλψη. Υπάρχει μια ανασφάλεια» σημείωσε ο ίδιος, ενώ λίγο αργότερα, απαντώντας στο «πώς πάνε φέτος οι κρατήσεις», είπε ότι δείχνουν να πηγαίνουν καλά, όμως εξήγησε πως υπάρχει πρόβλημα με τη σύνδεση με τον Πειραιά και τα καλοκαιρινά δρομολόγια, για τα οποία «εκλιπαρούν» το υπουργείο να τα βγάλει στη δημοσιότητα «όσο πιο γρήγορα» γίνεται.

Πίσω από αυτές τις λέξεις του δημάρχου, που ασυνείδητα αντλήθηκαν από τη θρησκευτική ορολογία, κρύβεται μια σειρά από ζητήματα τα οποία παραμένουν άλυτα, παρά την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί στη λειτουργία του κράτους κατά τις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης.

Αποτελούν σίγουρα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο πώς αντιλαμβάνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους, ενώ φανερώνουν και το γεγονός ότι όσοι πολίτες επιλέγουν να παραμένουν σε απομονωμένες περιοχές κυριολεκτικά ρισκάρουν τη ζωή τους, καθώς ένα απλό έκτακτο περιστατικό που μπορεί να προκύψει εκεί, και το οποίο για έναν Αθηναίο είναι ένα δρομολόγιο λίγων λεπτών προς το πλησιέστερο νοσοκομείο, για εκείνους μπορεί και να αποβεί μοιραίο. Και αντλώντας μια ακόμα έννοια από το σεντούκι της θρησκείας, το ότι με τόσα εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο δεν έχει καταγραφεί σε ακριτικά νησιά κάποια περιπέτεια υγείας με τραγικό τέλος, πρέπει σίγουρα να εκλαμβάνεται ως «θαύμα».

Τούτων λεχθέντων, τα ευρήματα πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας της Metron Analysis, στην οποία οι πολίτες εκδήλωσαν σε ποσοστό 63% την αίσθησή τους ότι το κόμμα που άφησε περισσότερο τη σφραγίδα του στην περίοδο της Μεταπολίτευσης ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια, θα έπρεπε να χτυπήσει «καμπανάκια» για δράση σε όλα τα κόμματα. Γιατί, αν υπάρχει έως σήμερα κάτι το χειροπιαστό από τον συγκεκριμένο πολιτικό – πέραν της άυλης γοητείας του –, είναι σίγουρα οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που κληροδότησε στον τόπο, όπως το ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ, 41 χρόνια μετά, για να παραμείνει χρήσιμο, λειτουργικό και ζωντανό, χρειάζεται φροντίδα και νέο σχεδιασμό προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις. Με τον ίδιο τρόπο που οι σύγχρονοι πολιτικοί φρόντισαν και εξέλιξαν μια άλλη σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση του ίδιου κόμματος από το μακρινό 2001, τα ΚΕΠ, ψηφιοποιώντας το 2020 τις υπηρεσίες του κράτους και παραδίδοντας στον πολίτη το πολύ δημοφιλές gov.gr, για το οποίο δηλώνουν ικανοποιημένοι οι χρήστες σε έρευνα κατά 90%.

Οπότε, αν ένα επικοινωνιακό επιτελείο θέλει να φανεί χρήσιμο στον αρχηγό του, στο κόμμα και στον τόπο, θα μπορούσε να το κάνει πείθοντας τους πολιτικούς να ερμηνεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση τη νοσταλγία των πολιτών για τον Ανδρέα και όχι κοπιάροντάς τον σε χρώματα, συνήθειες και συνθήματα, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι απομιμήσεις σπανίως ξεγελούν το κοινό.