Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στο Κοινοβούλιο της Ταϊβάν καθώς βουλευτές ήρθαν στα χέρια και σπρώχτηκαν κατά τη διάρκεια μία σφοδρής διαμάχης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλή, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του από τον εκλεγμένο προέδρο Λάι Τσινγκ-Τε, ο οποίος ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι στιγμές έντασης σημειώθηκαν την Παρασκευή, με το κλίμα να είναι τεταμένο ακόμα και πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες, καθώς ορισμένοι βουλευτές φώναζαν και έσπρωχναν ο ένας τον άλλον έξω από την αίθουσα, προτού η ένταση μεταφερθεί μέσα στο Κοινοβούλιο.

Ακολούθησαν σκηνές χάους με βουλευτές να συνωστίζονται γύρω από την έδρα του προέδρου σπρώχνοντας και τραβώντας ο ένας τον άλλον. Ορισμένοι πηδούσαν πάνω από τα έδρανα και τραβούσαν συναδέλφους τους στο πάτωμα, ενώ σε βίντεο διακρίνεται ένας βουλευτής να αρπάζει ένα νομοσχέδιο προκειμένου να μην ψηφιστεί και να το βάζει στα πόδια, καθώς αρχίζει να τρέχει έξω από την αίθουσα.

Αν και η ηρεμία επανήλθε σύντομα, υπήρξαν και άλλες συμπλοκές αργότερα.

Η αιτία των διαπληκτισμών

Ο Λάι Τσινγκ-Τε, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί πρόεδρος τη Δευτέρα, κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του (DPP) έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κουομιντάνγκ (KMT), έχει περισσότερες έδρες από το DPP, αλλά όχι αρκετές για να σχηματίσει μόνο του πλειοψηφία, οπότε συνεργάζεται με το μικρό Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν (TPP) για να προωθήσουν τις κοινές ιδέες τους.

Η αντιπολίτευση θέλει να δώσει στο κοινοβούλιο μεγαλύτερες εξουσίες ελέγχου της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης πρότασης για την ποινικοποίηση των αξιωματούχων που θεωρείται ότι κάνουν ψευδείς δηλώσεις στο κοινοβούλιο.

Το DPP υποστηρίζει ότι το KMT και το TPP προσπαθούν αθέμιτα να επιβάλουν τις προτάσεις χωρίς τη συνήθη διαδικασία διαβούλευσης, σε αυτό που το DPP αποκαλεί «αντισυνταγματική κατάχρηση εξουσίας».

Στις συμπλοκές και στους διαπληκτισμούς ενεπλάκησαν και αντάλλαξαν κατηγορίες για το ποιος έφταιγε βουλευτές και από τα τρία κόμματα.

Ξύλο μεταξύ βουλευτών κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης στην Ταϊβάν (Πηγή: REUTERS/Ann Wang)

«Γιατί είμαστε αντίθετοι; Θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις, όχι να υπάρχει μόνο μία φωνή στη χώρα», δήλωσε στο Reuters η βουλευτής του DPP, Γουάνγκ Μέι Χούι, που εκπροσωπεί τη νότια πόλη Τσιαγί.

«Το DPP ανέκαθεν συνήθιζε να μονοπωλεί την εξουσία»

Η Τζέσικα Τσεν του ΚΜΤ, από τα νησιά Κινμέν που διοικούνται από την Ταϊβάν και βρίσκονται δίπλα στις κινεζικές ακτές, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την καλύτερη νομοθετική εποπτεία της εκτελεστικής εξουσίας.

«Το DPP δεν θέλει να ψηφιστεί αυτό, καθώς ανέκαθεν συνήθιζε να μονοπωλεί την εξουσία», δήλωσε στο Reuters, φορώντας κράνος στρατιωτικού τύπου.

Οι διαμάχες στο Κοινοβούλιο δεν είναι άγνωστες στην Ταϊβάν, καθώς συμβαίνουν κατά καιρούς. Το 2020, βουλευτές του KMT πέταξαν εντόσθια γουρουνιών στο πάτωμα της αίθουσας σε μια διαμάχη για τη διευκόλυνση των εισαγωγών χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ.

Ξύλο μεταξύ βουλευτών κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης στην Ταϊβάν (Πηγή: REUTERS/Ann Wang)

Οι συγκρούσεις εγείρουν την προοπτική περισσότερων αναταραχών – και κοινοβουλευτικών συγκρούσεων – για τη νέα κυβέρνηση του Λάι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. «Ανησυχώ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γουάνγκ του DPP.