Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν βγει στην επιφάνεια, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν την πρόταση εκεχειρίας που είχε κατατεθεί από διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η Χαμάς εκ μέρους των Παλαιστινιακών οργανώσεων εξέδωσε επίσημη πρώτη ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει την αποδοχή των όρων της πρότασης κατάπαυσης του πυρός. O δρόμος για την αποδοχή της συμφωνίας άνοιξε όταν η Χαμάς ανακοίνωσε χθες, πως η τελική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού μπορεί να συμβεί και κατά το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας.

Ουσιαστικά κάνοντας πίσω σε μια «κόκκινη γραμμή», η Χαμάς και οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, έδωσαν περιθώριο στους διαπραγματευτές, τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Αλ Θάνι και τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, να πιέσουν το Ισραήλ να γεφυρώσουν τις διαφορές με την Χαμάς.

Ολόκληρη η δήλωση της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός

«Ο αδελφός μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι, και με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για την έγκριση του κινήματος Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Οι Παλαιστίνιοι φωνάζουν «Ο Θεός είναι Μεγάλος» με τους πανηγυρισμούς σε Ράφα, Ραμάλα και ολόκληρη τη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί ακόμα σε δηλώσεις

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν σύμφωνα με τους Times of Israel, να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι λένε στα δίκτυα Kan, 12 και 13 ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ. Το ίδιο δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με τα δίκτυα, η προσφορά που αποδέχθηκε η Χαμάς είναι μια προσφορά που έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ιερουσαλήμ πριν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Όμως ο διαμεσολαβητής της Αιγύπτου είναι ο «ανώτατος πράκτορας» της χώρας, ο υπουργός Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ.

Ισραηλινά μέσα διατείνονται πως στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί οι όροι. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί μια συμφωνία, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η Χαμάς, που θα εξαρτά την απελευθέρωση των ομήρων από το τέλος του πολέμου. Το Σάββατο, εξάλλου, επίσημη πηγή που θεωρείται ευρέως ότι είναι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε εξουσιοδοτήσει τους διαμεσολαβητές να δώσουν εγγυήσεις ούτε για τον τερματισμό του πολέμου.

Τι περιελάμβανε η συμφωνία των τριών σημείων

Διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο διαπραγματεύονται με τη Χαμάς τις τελευταίες ημέρες για μια πρόταση τριών φάσεων, η οποία έχει εγκριθεί από το Ισραήλ. Η πρόταση δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά φέρεται να προβλέπει, σε πρώτη φάση, την απελευθέρωση 33 ζωντανών ομήρων -γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών- κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας 40 ημερών, με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Σύμφωνα με το αναφερόμενο κείμενο της προσφοράς, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα αρχίσουν εκ νέου την 16η ημέρα της εκεχειρίας, προκειμένου να καθοριστεί μια ρύθμιση για την αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας στη Γάζα κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση της συμφωνίας.

Είναι εξαιρετικά πιθανό το Ισραήλ να μην περίμενε την αποδοχή της πρότασης από πλευράς Χαμάς, παρότι είχε δώσει την έγκριση στους διαπραγματευτές. Αναμένεται η επιβεβαίωση της αποδοχής της από πλευράς Ισραήλ, ώστε να θεωρείται η κατάπαυση του πυρός σε ισχύ. Σε όλες τις διαβουλεύσεις ήταν παρών ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ – Μπιλ – Μπερνς, ως διαμεσολαβητής σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ.