Οι ακροδεξιοί τον αποκαλούν «υποψήφιο των ελίτ». Οι κεντρώοι τον χαρακτηρίζουν «Ευρωπαίο μόνο στην όψη». Οι αριστεροί λένε ότι αισθάνεται καλύτερα στις γεωπολιτικές συζητήσεις που γίνονται στα κανάλια απ’ ό,τι στα εργοστάσια. Οι οικολόγοι τον κατηγορούν ότι δεν διαφωνεί με την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων. Αλλά εκείνος ανεβαίνει κι ανεβαίνει. Σύμφωνα με προχθεσινή δημοσκόπηση της Harris Interactive, η Δημόσια Πλατεία του λαμβάνει 14% (+2% σε σχέση με την προηγούμενη), έναντι 16% της λίστας Μακρόν (-1%). Στην πρώτη θέση, βέβαια, έχει στρογγυλοκαθίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 30% (όσο και στην προηγούμενη). Οσο για τους Ανυπότακτους του Μελανσόν, βρίσκονται στο 8% (-1%).

Ο πατέρας του ήταν ένας από τους nouveaux philosophes της Γαλλίας, ο γνωστός διανοούμενος Αντρέ Γκλικσμάν, που σε όλη του τη ζωή πολέμησε τους ολοκληρωτισμούς. Από το σπίτι περνούσε όλη η ιντελιγκέντσια του Μάη κι ο μικρός Ραφαέλ έπρεπε κάθε τόσο να δανείζει το κρεβάτι του σε κάποιον εξόριστο εξεγερμένο. «Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα είδος πρεσβείας των χαμένων υποθέσεων», θα έλεγε αργότερα. Σπούδασε στη Sciences-Po, γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία της Ρουάντα, έμεινε τέσσερα χρόνια στη Γεωργία ως σύμβουλος του τότε προέδρου Σαακασβίλι. Το πρώτο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2018 με τίτλο «Τα παιδιά του κενού» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις, όπως και το «Εναντίον της αντιδραστικής σκέψης»), πούλησε 80.000 αντίτυπα. Και κάπως έτσι, ο Ραφαέλ Γκλικσμάν μπήκε στην πολιτική.

Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές με τα χρώματα των σοσιαλιστών. Στις προηγούμενες, όταν ήταν ακόμη άγνωστος, έλαβε 6%. Αλλά τώρα οι Γάλλοι αναγνωρίζουν τη συνέπειά του και το πάθος του για μια σειρά από κρίσεις, όπως είναι η Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η κλιματική αλλαγή. Τον βοηθούν επίσης η στροφή του Μακρόν προς τα δεξιά και η διάλυση της Συμμαχίας της Αριστεράς (Nupes). Θα μπορέσει λοιπόν αυτό το πνευματικό παιδί του Ζακ Ντελόρ, που τάσσεται υπέρ ενός νέου φεντεραλιστικού σταδίου στην Ευρώπη, υπερασπίζεται τους Ουιγούρους και έχει πάνω από 800.000 ακολούθους στο Instagram, να αναστήσει τη σοσιαλδημοκρατία;

«Ο Μακρόν είναι όλο λόγια για την Ουκρανία, αλλά στην πράξη δεν κάνει τίποτα», έλεγε αυτή την εβδομάδα ο 44χρονος Γκλικσμάν, κατηγορώντας τη χώρα του ότι στέλνει μόλις 3.000 οβίδες τον μήνα στο Κίεβο, όταν η Ρωσία εκτοξεύει 20.000 οβίδες την ημέρα. Το βασικό του κοινό είναι οι μορφωμένοι νέοι των πόλεων, πιστεύει όμως ότι μπορεί να απεγκλωβίσει γενικότερα κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, «που εξακολουθούν να αγαπούν τη δημοκρατία, να αντιστέκονται στον αυταρχισμό και να ονειρεύονται μια πολιτική Ευρώπη».

Αν πάει καλά στις 9 Ιουνίου, θα βάλει αναμφισβήτητα πλώρη για τις προεδρικές εκλογές. Και θα αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους ανά την Ευρώπη σοσιαλιστές.