Η σκηνή διαδραματίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο της Ιερουσαλήμ, κάπου κοντά στην αίθουσα 315, σε ένα διάλειμμα της δίκης που διεξάγεται εκεί, μετά κόπων και βασάνων, από τον Μάιο του 2020: μερικοί δημοσιογράφοι πλησίασαν τον ταξίαρχο της αστυνομίας Κορές Μπαρνούρ και του συστήθηκαν. Αμέσως, εκείνος τους ζήτησε να κρατήσουν αποστάσεις. «Αν με δει κάποιος μαζί σας, είμαι τελειωμένος» τους είπε. «Ηδη είστε τελειωμένος» του είπε ένας από τους δημοσιογράφους. Ο Μπαρνούρ έγνεψε καταφατικά, κοίταξε το πάτωμα και μουρμούρισε, μιλώντας περισσότερο στον εαυτό του: «Πράγματι».

Με έναν πόλεμο να μαίνεται, στην Ουκρανία, εδώ και δύο χρόνια, έναν δεύτερο πόλεμο να μαίνεται, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, εδώ και 193 ημέρες και έναν τρίτο να επαπειλείται τώρα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ούτε παράξενο είναι ούτε ασυγχώρητο που ξεχνάμε συχνά ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δικάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια για κατάχρηση εμπιστοσύνης, δωροληψία και απάτη. Κατηγορίες του απαγγέλθηκαν επισήμως στις 21 Νοεμβρίου του 2019, αφορούν γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της τέταρτης και της πέμπτης πρωθυπουργικής του θητείας, δηλαδή μεταξύ 2015 και 2021, τρεις ξεχωριστές υποθέσεις γνωστές ως Υπόθεση 1000, Υπόθεση 2000 και Υπόθεση 4000: για να μη φάμε όλη τη σελίδα περιγράφοντάς τις, ας πούμε απλώς πως ο Νετανιάχου κατηγορείται αφενός ότι δεχόταν ακριβά δώρα (πούρα, σαμπάνιες, κοσμήματα για τη σύζυγο…) από δύο ισραηλινούς επιχειρηματίες, τα συμφέροντα των οποίων φρόντιζε να εξυπηρετεί, αφετέρου ότι προωθούσε ευνοϊκούς νόμους και ρυθμίσεις υπέρ δύο ισραηλινών μεγαλοεκδοτών, σε αντάλλαγμα για μια θετική κάλυψη του ίδιου και της οικογένειάς του και μια αρνητική κάλυψη των πολιτικών αντιπάλων του από τα Μέσα που τους ανήκαν.

Περιττό να πούμε πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να αποφύγει τη δίκη και κάνει τα πάντα προκειμένου να μην καταδικαστεί – σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνων και να παυθεί από το αξίωμά του, υπάρχει πάντα όμως φυσικά δυνατότητα έφεσης, μια διαδικασία που θα μπορούσε να κρατήσει αρκετά χρόνια ακόμα. Σε αυτή την περίπτωση θα εμπλεκόταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αυτό ακριβώς που πάλευε να αποδυναμώσει πέρυσι με τη δικαστική «μεταρρύθμιση» (βλ. πραξικόπημα) το οποίο έβγαζε στους δρόμους, προπολεμικά, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς.

Επιστροφή στη δίκη, και στον ταξίαρχο Κορές Μπαρνούρ, έναν από τους 333 μάρτυρες κατηγορίας, από τους πλέον σημαντικούς, αφού υπήρξε διοικητής της εθνικής μονάδας έρευνας για απάτες και περιγράφεται τόσο από εισαγγελείς όσο και από συνηγόρους υπεράσπισης ως ο καλύτερος αστυνομικός ερευνητής της χώρας, ένας άνθρωπος τον οποίο ποτέ κανένας ισχυρός δεν κατάφερε να εκφοβίσει. «Οπότε, κύριε, δεν έχετε πορτοφόλι; Ούτε πιστωτική κάρτα έχετε;» είχε ρωτήσει τον Νετανιάχου. «Τι είναι αυτό που λέγεται, ότι έχετε ένα μυστικό αρχείο για τους πάντες σε αυτή τη χώρα;» είχε ρωτήσει τον Αρνον Μόζες, τον εκδότη της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» και άμεσα εμπλεκόμενο στη δίκη. «Πάντα κουνάτε έτσι νευρικά το πόδι σας;» είχε ρωτήσει τον Γιάριβ Λέβιν, νυν υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ και θεωρούμενο ως κινητήρια δύναμη της δικαστικής «μεταρρύθμισης».

«Απέσπασε από μάρτυρες πράγματα που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να είχε αποσπάσει» δήλωσε στη «Haaretz» «πρόσωπο που γνωρίζει καλά τις τρεις υποθέσεις». Και πλήρωσε το τίμημα. Αντί να γίνει επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της απάτης ή της διεύθυνσης ερευνών, εξορίστηκε στη Σχολή της Αστυνομίας. Αντίστοιχη «τύχη» είχαν πολλοί ακόμα ισραηλινοί αξιωματούχοι που απειλούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ηγέτη. Σαφώς μεγαλύτερη τύχη είχαν όσοι τον υπερασπίζονται. Αν πιστέψουμε τη «Haaretz», και δεν έχουμε λόγο να μην το κάνουμε, ο διάδοχος του ταξίαρχου Μπαρνούρ στην ερευνητική του μονάδα, ο ταξίαρχος Ελι Μακμέλ, «δεν θα άγγιζε υποψίες για διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια ούτε με ένα ραβδί τριών μέτρων».

Ενδιαφέρον όμως έχει και το βασανιστήριο που υπέστη ο Μπαρνούρ ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Νετανιάχου. Ο συνήγορος του τελευταίου, ο Αμίτ Χαντάντ, τον βομβάρδισε με ένα μπαράζ επιθετικών ερωτήσεων που δεν είχαν άλλον σκοπό παρά να επιβεβαιώσουν τη θέση ότι όλα αυτά δεν είναι παρά ένα «κυνήγι μαγισσών», μία συνωμοσία του «βαθέος κράτους» με σκοπό την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, με κάθε κόστος. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, οι δικαστές άφησαν τον μάρτυρα εντελώς απροστάτευτο, τόσο που στο τέλος, εξαντλημένος, ο Μπαρνούρ κοιτούσε συνεχώς το ρολόι του και συντόμευε τις απαντήσεις του, ανυπομονώντας να τα αφήσει όλα πίσω του. Ούτως ή άλλως, σύντομα αναμένεται να φύγει, να πάρει σύνταξη. Ο κατηγορούμενος, πάλι, δεν πρόκειται προς το παρόν να πάει πουθενά.

Αναμενόμενο να μονοπωλούν την προσοχή μας οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έχει όμως σημασία να το θυμόμαστε: ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν δίνει μάχη μόνο για την πολιτική του επιβίωση αλλά και για την παραμονή του εκτός φυλακής. Και δεν θα διστάσει να κάνει τα πάντα, ακόμα και πράγματα κόντρα στην κοινή λογική, προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του.