Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων παρά το ράλι που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές στην αγορά.

Η «όρεξη» κυρίως των ξένων για επενδύσεις στην ελληνική κτηματαγορά αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία δείχνουν ότι από την αρχή του έτους πάνω από 133.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myPROPERTY με τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές να υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι γονικές παροχές και δωρεές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ περίπου 60.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, 26.585 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 16.330 δηλώσεις δωρεών και 30.291 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.

Χιλιάδες ακίνητα αλλάζουν χέρια με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων να αποκαλύπτουν το άλμα των τιμών στην αγορά. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπεγράφησαν 10.278 συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων συνολικής αξίας 813,13 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Αθηναίων κρατάει τα σκήπτρα στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2024 άλλαξαν χέρια 1.535 ακίνητα με τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια να κινούνται σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τις αντικειμενικές αξίες.

Διαμέρισμα 213 τ.μ. του 1ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1953 αγοράστηκε στην τιμή των 1,8 εκατ. ευρώ ή 8.450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε σε τιμή διπλάσια της αντικειμενικής αξίας. Στα Εξάρχεια ένα διαμέρισμα 119 τ.μ. του 4ου ορόφου που κατασκευάστηκε το 1967 πουλήθηκε στην τιμή των 405.000 ευρώ ή 3.403 ευρώ το τετραγωνικό ενώ στην περιοχή η αντικειμενική αξία έχει οριστεί στα 2.200 ευρώ/τ.μ. Ενα άλλο διαμέρισμα 40,60 τ.μ. του 1ου ορόφου σε πολυκατοικία του 1958 στο κέντρο του Λεκανοπεδίου αγοράστηκε στην τιμή των 200.000 ευρώ ή σχεδόν 5.000 ευρώ το τετραγωνικό όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 4.150 ευρώ.

Η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει για τα καλά τους τελευταίους μήνες. Ενα διαμέρισμα 246 τ.μ. του 4ου ορόφου στη Γλυφάδα το οποίο κατασκευάστηκε το 2012 αγοράστηκε σύμφωνα με το συμβόλαιο στην τιμή του 1,6 εκατ. ευρώ ή 6.553 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν στην περιοχή η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Ενα ημιτελές διαμέρισμα 147 τ.μ. στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας του 2021 πουλήθηκε 686.134 ευρώ ή 4.667 ευρώ το τετραγωνικό όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται σε 1.850 ευρώ το τετραγωνικό.

Οικόπεδα

Συμβόλαια με τιμές που ζαλίζουν υπογράφονται το τελευταίο διάστημα για οικόπεδα στον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, στα οποία θα κατασκευαστούν νέες κατοικίες. Δυο οικόπεδα επιφάνειας λίγο κάτω από τα 1.000 τ.μ. το καθένα σε περιοχή με αντικειμενική αξία 6.850 ευρώ το τετραγωνικό πουλήθηκαν στην τιμή των 10 εκατ. ευρώ το καθένα.

Πάρκινγκ

Ανάρπαστες όμως είναι και οι θέσεις πάρκινγκ. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης, ειδικά στις γειτονιές της Αθήνας έχει εκτοξεύσει τις τιμές  πώλησης των πάρκινγκ στα ύψη. Μια θέση πάρκινγκ των 10 και 11 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά του Λεκανοπεδίου πωλείται κατά μέσο όρο στα 10.000 – 15.000 ευρώ ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που βγάζουν μάτι. Μια θέση πάρκινγκ 11 τ.μ. στο Κολωνάκι πουλήθηκε στην τιμή των 167.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο του έτους στην πόλη της Θεσσαλονίκης έγιναν 481 αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ στον Δήμο Πειραιά άλλαξαν χέρια 376 ακίνητα. Επίσης η Καλλιθέα είναι μια από τις περιοχές της Αττικής που προτιμούν οι αγοραστές ακινήτων και η οποία περνά με διαφορά σε μεταβιβάσεις τη Γλυφάδα, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Παλαιό Φάληρο και τη Νέα Σμύρνη.

Αντικειμενικές αξίες

Παρότι σε πολλές εμπορικές περιοχές τα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων γίνονται σε πολλαπλάσιες των αντικειμενικών τιμές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να μην «πειράξει» τα επίπεδα των τιμών ζώνης με τις αποφάσεις για αλλαγές να λαμβάνονται εντός του 2025. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να γίνει με βάση τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων, καθώς καθυστερεί η ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει την πορεία των εμπορικών τιμών αναπροσαρμόζοντας ανάλογα τις τιμές ζώνης.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό στο εγχώριο real estate είναι έντονο, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν ότι το 2023 οι καθαρές εισπράξεις για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ως ποσοστό του συνόλου των επενδύσεων στη χώρα (42,5%) και υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 8% σε σχέση με το 2022 (2,133 δισ. ευρώ, έναντι 1,975 δισ. ευρώ το 2022).

Θετικές προσδοκίες

Οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές, καθώς οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να είναι σημαντικές, όπως επισημαίνει η ΤτΕ. Οι συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού και κόστους κατασκευής, αλλά και υψηλότερων επιτοκίων, επηρεάζουν το περιθώριο επενδυτικού κέρδους και αυξάνουν τις ζητούμενες αποδόσεις από τα ακίνητα, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, και όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή, οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους στο υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς, συμπαρασύροντας και τις τιμές στις δευτερεύουσες αγορές.