Η σπίθα έχει ανάψει και τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν στην ταραγμένη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ σκέφτεται τα επόμενα βήματά του, μετά την επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν.

Στο επίκεντρο αυτής της κλιμακούμενης κρίσης βρίσκεται ένα κρίσιμο ερώτημα: ποιανού η στρατιωτική ισχύς έχει το πάνω χέρι – του Ιράν ή του Ισραήλ;

Το Global Fire Power, τον Οκώβριο του 2023, έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα με τις στρατιωτικές δυνάμεις κάθε χώρας. Το Ιράν βρισκόταν μία θέση πιο πάνω από το Ισραήλ.

Πριν από αρκετά χρόνια, ο υποστράτηγος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης υποστράτηγος Hossein Salami, ισχυρίστηκε ότι «Το Ισραήλ θα μπορούσε να ανατιναχτεί με μία μόνο επιχείρηση».

Στρατός και αριθμοί

Η επιθυμία του Ιράν για την καταστροφή του Ισραήλ είναι μια εξαιρετικά δημόσια και γνωστή πραγματικότητα, μια θέση που δηλώνεται δυνατά και εγείρει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και του Ισραήλ, τα αντίστοιχα οπλοστάσιά τους και το επίπεδο της τακτικής τους επάρκειας.

Τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί σε έναν πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun, το Ιράν βρίσκεται πίσω από το Ισραήλ όσον αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά το Ιράν προηγείται κατά πολύ του Ισραήλ όσον αφορά τον αριθμό των ενεργών στρατευμάτων.

O αμυντικός προϋπολογισμός του Ισραήλ είναι 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ιράν είναι 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας για την αεροπορική ισχύ, το Ισραήλ διαθέτει 612 αεροπλάνα και το Ιράν 551 αεροπλάνα.

Ωστόσο, όσον αφορά τα άρματα μάχης, το Ιράν έχει σχεδόν διπλάσια δύναμη από το Ισραήλ. Το Ισραήλ διαθέτει 2.200 και το Ιράν 4071 άρματα μάχης.

Το Ιράν προηγείται του Ισραήλ και στη στρατιωτική δύναμη της θάλασσας. Το Ισραήλ διαθέτει 67 πολεμικά πλοία, ενώ το Ιράν διαθέτει έναν μακρόχρονο στόλο 101 πολεμικών πλοίων.

Εκτός από αυτό, το Ισραήλ διαθέτει 43 χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ το Ιράν έχει 65 χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Το Ιράν είναι επίσης βαρύτερο από το Ισραήλ όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων. Το Ισραήλ διαθέτει 1,73 εκατομμύρια στρατιώτες, ενώ το Ιράν έχει 5,75 εκατομμύρια ενεργούς στρατιώτες.

Τέλος, σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ διαθέτει σήμερα 80 πυρηνικές βόμβες, ενώ το Ιράν δεν διαθέτει επισήμως πυρηνικές βόμβες. Είναι σαφές ότι μόνο με βάση την ατομική βόμβα, το Ισραήλ μπορεί να νικήσει το Ιράν στον πόλεμο.

Πού βρίσκει το Ιράν τα όπλα του;

Οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αποκόψει το Ιράν από όπλα υψηλής τεχνολογίας και στρατιωτικό εξοπλισμό που κατασκευάζεται στο εξωτερικό, όπως τανκς και μαχητικά αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου του Ιράν με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980, λίγες χώρες ήταν πρόθυμες να πουλήσουν όπλα στο Ιράν. Όταν ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έγινε ανώτατος ηγέτης του Ιράν το 1989, ένα χρόνο μετά το τέλος του πολέμου, ανέθεσε στους Φρουρούς να αναπτύξουν μια εγχώρια βιομηχανία όπλων και διέθεσε πόρους για την προσπάθεια αυτή, η οποία αναφέρθηκε ευρέως στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ήθελε να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα χρειαζόταν ποτέ ξανά να βασίζεται σε ξένες δυνάμεις για τις αμυντικές του ανάγκες.

Σήμερα, το Ιράν κατασκευάζει μεγάλη ποσότητα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εσωτερικό του και έχει δώσει προτεραιότητα σε αυτή την αμυντική παραγωγή, δήλωσαν οι ειδικοί. Οι προσπάθειές του να κατασκευάσει τεθωρακισμένα οχήματα και μεγάλα ναυτικά σκάφη έχουν συναντήσει μικτά αποτελέσματα. Εισάγει επίσης μικρά υποβρύχια από τη Βόρεια Κορέα, ενώ επεκτείνει και εκσυγχρονίζει τον εγχώρια παραγόμενο στόλο του, σύμφωνα με πληροφορίες από τους New York Times.