Μία ιστορική μουσικό-ποιητική εκδήλωση, αφιερωμένη στις γνωστές και κυρίως τις άγνωστες γυναίκες της ελληνική επανάστασης πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες από τον  Κύκλο  Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών ( ΚΕΛΔ) σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο.

Στην  εκδήλωση που… συναντήθηκαν η ιστορία, η ποίηση και η δικαιοσύνη, εκτός από τα αφηγηματικά ιστορικά μέρη, διαβάστηκαν και 9 ιστορικά ποιήματα τα οποία έγραψε η Γενική Γραμματέας του ΚΕΛΔ Πρόεδρος Εφετών, Σοφία Γ. Λιγνού.

Μεταξύ των ιστορικών αφηγήσεων και των ποιημάτων ακούστηκαν  δημοτικά τραγούδια που στην ουσία διέσωσαν τη μνήμη των γυναικών αυτών από τα μέλη του Μορφωτικού  Εκπολιτιστικού Συλλόγου  Κυπαρισσίας ( ΜΕΣΚ) και από τον τραγουδιστή και χοροδιδάσκαλο Κων/νο Τζανέτο.

Σε ένα διαφορετικό ρόλο μακριά από τις δικαστικές έδρες αφηγητές και ερμηνευτές των ποιημάτων  ήταν οι  δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί : Ασημακοπούλου Σοφία, Αθανάσιος Δαββέτας, Δομνίκη Λασπά , Σοφία Λιγνού, Δημήτρης Ορφανίδης, Μαριάνθη Παγουτέλη, Μαρία Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπακώστας, Νεκταρία Σουκαρά, Γιώργος Σχοινοχωρίτης, Μυρτώ Τζεφεράκου, Kωνσταντίνα Παλούδη  και Ειρήνη Χρυσογιάννη, υπό τη σκηνοθεσία του Σταύρου Στρατηγάκου, με σολίστ τη μουσικοσυνθέτη Ζωή Τηγανούρια και τον Πέτρο Βρουβάκη σ ένα θαυμάσιο ριζίτικο τραγούδι.

Η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που το εκπροσώπησε η Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού κυρία Ιωάννα Καρυοφύλλη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου κύριος Καραμεσίνης , η Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Τριφυλίας κυρία Δήμητρα Ανδριοπούλου, το ΔΣ του ΜΕΣΚ, η Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης κυρία Βασιλάκη, η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Θράκης, η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων και πρώην εισαγγελέας Ειρήνη Μελίστα Πανταζή, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Τυφλών, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών και πλήθος δικαστικών λειτουργών, δικαστικών γραμματέων και κόσμου, που έφυγαν από την παράσταση πραγματικά συγκινημένοι .

Στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου εκτέθηκαν τα πορτραίτα 15 γυναικών της επανάστασης φιλοτεχνημένα από την κυρία Έφη Σπηλιώτη.