Συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης με τις ομάδες που επιχειρούν να προσπαθούν να προσεγγίσουν πάνω από 100 άτομα που παγιδεύτηκαν στα ορυχεία και σε ένα από τα εθνικά πάρκα της Ταϊβάν, μετά τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων δεκαετιών, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 1.000.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι προσπάθειες έρευνας γύρω από τη χειρότερα πληγείσα πόλη Χουαλιέν στην ανατολική ακτή δυσχεραίνονται από περισσότερους από 50 μετασεισμούς που καταγράφηκαν από το πρωί της Τετάρτης που σημειώθηκε ο σεισμός, ανακοίνωσε η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA). Προβλέπονται περισσότεροι τις επόμενες τέσσερις ημέρες, με μεγέθη μεταξύ 6,5 και 7 βαθμών.
Ανεβαίνει ο αριθμός των εγκλωβισμένων
Περίπου 80 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί σε περιοχές ορυχείων, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές αν βρίσκονταν μέσα σε ορυχείο τη στιγμή του σεισμού. Περίπου 50 ξενοδοχοϋπάλληλοι πιστεύεται ότι εγκλωβίστηκαν στο εθνικό πάρκο Ταρόκο, αφού η αυτοκινητοπομπή των τεσσάρων μικρών λεωφορείων τους παγιδεύτηκε σε ορεινό δρόμο από κατολίσθηση.
Τα σήματα των κινητών τηλεφώνων υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουν βρει καταφύγιο στο σύστημα σπηλαίων Jiuqiu, ανέφεραν τοπικές αναφορές, και οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν τώρα να καθαρίσουν το δρόμο για να τους προσεγγίσουν. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τέσσερις από τους θανάτους – τρεις πεζοπόροι και ένας οδηγός – σημειώθηκαν στο πάρκο μετά από κατολισθήσεις βράχων.
Τι δηλώνουν οι κάτοικοι – Τι ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης
Καθώς έπεφτε το σκοτάδι την Τετάρτη, εκατοντάδες άνθρωποι περνούσαν τη νύχτα σε σκηνές και άλλα καταφύγια. Εν τω μεταξύ, δεκάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να στηρίξουν τα κατεστραμμένα κτίρια και να κατεδαφίσουν εκείνα που θεωρούνταν αδύνατο να σωθούν.
«Φοβάμαι τους μετασεισμούς και δεν ξέρω πόσο έντονη θα είναι η δόνηση», δήλωσε μια 52χρονη κάτοικος της Χουαλιέν, που έδωσε το επώνυμό της ως Γιου, καθώς πήγαινε σε ένα από τα καταφύγια.
Μια γυναίκα που διαχειρίζεται καταλύματα bed-and-breakfast στην πόλη Hualien δήλωσε ότι προσπαθούσε να ηρεμήσει τους επισκέπτες της. «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχω βιώσει ποτέ», δήλωσε η γυναίκα, η οποία ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο με το επώνυμό της, Τσαν.
Ο δήμαρχος της πόλης, Hsu Chen-Wei, δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις σε κτίρια που βρίσκονταν σε επικίνδυνη κατάσταση εκκενώθηκαν και ότι άρχισαν οι εργασίες κατεδάφισης σε τέσσερα κτίρια.
Διερευνώνται τα αίτια για την μη έκδοση συναγερμού
Ο σεισμός χτύπησε σε βάθος μόλις 15,5 χιλιομέτρων, καθώς οι άνθρωποι πήγαιναν στη δουλειά και στο σχολείο, προκαλώντας προειδοποίηση για τσουνάμι στη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, η οποία αργότερα άρθηκε.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, ενώ μάρτυρας του Reuters δήλωσε ότι έγινε αισθητός και στο εμπορικό κέντρο της Σαγκάης. Ωστόσο, δεν εκδόθηκε συναγερμός για σεισμό σε ολόκληρη την Ταϊβάν και οι αξιωματούχοι διερευνούν το γιατί, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι.
Συνεχίζονται οι έρευνες για την μη έκδοση συναγερμού για τον σεισμό
Τα μέτρα προστασίας της Ταϊβάν από τους σεισμούς
Μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα μέτρα αντισεισμικής προστασίας βρίσκεται η Ταϊβάν, καθώς βρίσκεται μέσα στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» ή «Πύρινο στέφανο του Ειρηνικού», μέσα στο οποίο βρίσκονται κάποια από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και λαμβάνει χώρα μεγάλος αριθμός σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων.
Συγκεκριμένα η τοποθεσία περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και περιέχει το 75% των ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων του κόσμου. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών περίπου 2.000 σεισμοί μεγέθους 4 ή μεγαλύτερου έχουν πλήξει την Ταϊβάν και τα γύρω ύδατα από το 1980. Περισσότεροι από 100 από αυτούς είχαν μέγεθος άνω των 5,5 Ρίχτερ.
Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι για την ετοιμότητα της Ταϊβάν
Ο Στίβεν Γκάο ανέφερε πως «Αυτό το υψηλό επίπεδο σεισμικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί δυστυχώς για εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον». Ο σεισμολόγος πρόσθεσε ότι «Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στους συνεχιζόμενους σεισμικούς κινδύνους», προσέθεσε.
Ακόμη, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης στο Μιζούρι ανέφερε ότι «Η ετοιμότητα της Ταϊβάν για σεισμούς είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο», ενώ συμπλήρωσε «Το νησί έχει εφαρμόσει αυστηρούς οικοδομικούς κώδικες, ένα σεισμολογικό δίκτυο παγκόσμιας κλάσης και εκτεταμένες εκστρατείες εκπαίδευσης του κοινού για την ασφάλεια από τους σεισμούς».
Τέλος, ο ίδιος δήλωσε «Τα μέτρα αυτά έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα της Ταϊβάν στους σεισμούς, συμβάλλοντας στον μετριασμό των πιθανών καταστροφικών ζημιών και της απώλειας ανθρώπινων ζωών».
Αναθεωρείται το επίπεδο αντισεισμικής προστασίας
Η κυβέρνηση αναθεωρεί συνεχώς το επίπεδο αντισεισμικής προστασίας που απαιτείται για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια και προσφέρει επιδοτήσεις στους κατοίκους που επιθυμούν να ελέγξουν την αντισεισμική αντοχή των κτιρίων τους.
Μετά τον σεισμό του 2016 στην Ταϊνάν, στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, πέντε άτομα που συμμετείχαν στην κατασκευή μιας πολυκατοικίας 17 ορόφων, η οποία ήταν το μόνο μεγάλο κτίριο που κατέρρευσε, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, κρίθηκαν ένοχα για αμέλεια και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης.
Η Ταϊβάν προωθεί επίσης ασκήσεις σεισμού σε σχολεία και χώρους εργασίας, ενώ τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τα κινητά τηλέφωνα μεταφέρουν τακτικά ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλεια από σεισμούς.
Δείτε το βίντεο
🇹🇼 | EN VIDEO: Así sorprendía el potente terremoto de la mañana de este miércoles, a los habitantes de Taiwán, a la vez que varias edificaciones se deslomaban. pic.twitter.com/QNIyhgWTb8
— UHN PLUS (@UHN_Plus) April 3, 2024