Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης αναμένεται στη χώρα μας. Η άμμος από τη Σαχάρα διασχίζει με τη βοήθεια των νοτιάδων τη Μεσόγειο, φτάνοντας στη Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό ζέστης και σκόνης.

«Συνδυάζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργεί δύσκολες συνθήκες. Θα διατηρηθεί και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με αυξημένες συγκεντρώσεις. Στη χώρα μας, οφείλεται στους παρατεταμένους νοτιάδες», εξήγησε ο Μιχάλης Σιούτης.

Δείτε πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός γιατί σχετίζεται με σενάρια κλιματικής αλλαγής και μάλιστα με δυσμενέστερα σενάρια. Για αυτό το λόγο οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός», πρόσθεσε.

«Εκρηκτικό» κοκτέιλ

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τη γύρη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και δη εκείνων που έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα.

«Όταν κυκλοφορούμε έξω φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για να μειώνεται η εισπνοή αυτών των σωματιδίων, όταν επιστρέφουμε σπίτι μας κάνουμε μπάνιο και πετάμε τα ρούχα στα άπλυτα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό μάτια, μύτη, στόμα», είπε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Οι συνθήκες αυτές όμως, είναι ιδανικές και για την ανάπτυξη αλλεργιών.

Η σκόνη, όμως, μπορεί να προσκαλέσει και δερματικά εξανθήματα.

«Η εκδήλωση μπορεί να συνοδεύεται είτε από κνησμό είτε από εξάνθημα. Βλέπει ένα πρήξιμο στο δέρμα με ερυθρότητα και εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα», είπε ο δερματολόγος, Μάνος Κουρής.

Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν και κυρίως δύσπνοια θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από την αφρικανική σκόνη

Το MEGA παρουσιάζει χρήσιμες οδηγίες προστασίας από την αφρικανική σκόνη.

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν τη σωματική άσκηση από τις 8:00 – 18:00 και να μην κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες.

Επιτρέπεται μόνο το περπάτημα και όχι το τρέξιμο ενώ τα παιδιά δεν θα πρέπει να παίζουν σε εξωτερικό χώρο μετά τις 18:00.

Επιπλέον, στο αυτοκίνητο θα πρέπει να μένουν κλειστά τα παράθυρα και να χρησιμοποιείται κλιματισμός μόνο για ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.