Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζει το έδαφος για επίθεση και σε άλλες χώρες πέραν της Ουκρανίας, πιθανότατα στη Βαλτική, ξεκινώντας από την Εσθονία – χώρες που ανήκαν κάποτε στην ΕΣΣΔ, για την οποία ο ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η διάλυσή της ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία στην πρόσφατη Ιστορία. Τις αμερικανικές ανησυχίες αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ που απέρριψε ως προπαγάνδα όλους τους ισχυρισμούς της Μόσχας «προκειμένου να συνεχιστεί η επιθετικότητά της». Την ίδια ώρα η ρωσίδα ομόλογός του Μαρία Ζαχάροβα επαναλάμβανε ότι «είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε τις δυνατότητες να σχεδιάσει επίθεση στη Μόσχα», εμμένοντας στην ανάμειξη της Δύσης στην επίθεση στο Crocus Hall, όπου έχασαν τη ζωή τους 140 άτομα.

Πάντως, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές στο Κρεμλίνο, αναφέρει ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται ρήγμα, καθώς πολλά στελέχη κοντά στον Πούτιν τονίζουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία για δυτική ή ουκρανική συμμετοχή στην επίθεση, και τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που φαίνεται να σπάει η ομοφωνία στον εσωτερικό κύκλο του ρώσου προέδρου.

Βάσει των ίδιων πηγών στις συσκέψεις που έγιναν, αρκετά στελέχη τόνισαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής του Κιέβου. Ομως, γράφει το Bloomberg, o Πούτιν συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τραγωδία για να προσπαθήσει να ενώσει τον πληθυσμό στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας αλλά και για να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν την επίθεση. Το επιχείρημα του Πούτιν, ότι το γεγονός ότι οι τρομοκράτες κατευθύνθηκαν στην Ουκρανία απέδειξε την εμπλοκή του Κιέβου, διέψευσε άθελά του ο σύμμαχός του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο λευκορώσος δικτάτορας αποκάλυψε πως οι τζιχαντιστές προσπάθησαν αρχικά να διαφύγουν στη Λευκορωσία.

Μέσα σε όλα αυτά οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία βρίσκονται σε συναγερμό, με τις ΗΠΑ να θεωρούν ιδιαίτερα ευάλωτες τις χώρες της Βαλτικής, που κάποτε ανήκαν στη σοβιετική αυτοκρατορία. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει από τις 7 Μαρτίου τη ρωσική ότι ετοιμάζεται χτύπημα των τζιχαντιστών στη Μόσχα, μια προειδοποίηση που το Κρεμλίνο επέλεξε να αγνοήσει. Υπό αυτή την έννοια, το ότι οι εκπρόσωποι του Πούτιν επεκτείνουν τις κατηγορίες τους στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες δείχνει ότι ίσως να προετοιμάζονται αντίποινα σε άλλες περιοχές.

Οι χώρες της Βαλτικής

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, πρώτος στόχος θα μπορούσαν να είναι οι χώρες της Βαλτικής. Ξεκινώντας από την Εσθονία, η οποία έχει σημαντικό πληθυσμό ρωσικής καταγωγής και θα μπορούσε να δώσει την ίδια δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. Βέβαια πρόκειται για χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, που ήδη ενισχύει την άμυνά του και σύμφωνα με το άρθρο 5 θα αναγκαζόταν να επέμβει, διατρέχοντας τον κίνδυνο ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά ο Πούτιν ίσως ποντάρει στο γεγονός ότι η Συμμαχία δεν θα είχε τελικά το θάρρος να προκαλέσει μια τέτοια σύγκρουση ή περιμένει την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πιστεύοντας ότι θα είναι πολύ πιο συνεργάσιμος.

Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και τόσο μεγάλο ρωσικό ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σήμερα στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν θα σταθούν δύο πρώην πρόεδροι, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι θα πάρουν μέρος σε προεκλογική εκδήλωση του νυν προέδρου για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, και ενώ ο Μπάιντεν φαίνεται να ανακάμπτει σε πολιτείες – κλειδιά και να παίρνει μικρό προβάδισμα, η παρουσία των τριών προέδρων αποτελεί μια επίδειξη δύναμης με στόχο να συσπειρώσει τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος και να εξασφαλιστεί μια δεύτερη θητεία για τον Μπάιντεν.