Η Ρωσία άρχισε να προμηθεύει πετρέλαιο απευθείας στη Βόρεια Κορέα αψηφώντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο αυταρχικών καθεστώτων και επιφέροντας νέο πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της Πιονγκγιάνγκ. Τουλάχιστον πέντε βορειοκορεατικά δεξαμενόπλοια ταξίδεψαν αυτόν τον μήνα για να φορτώσουν πετρελαϊκά προϊόντα από το λιμάνι Βαστότσνι στη ρωσική Απω Ανατολή, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που κοινοποιήθηκαν στους «Financial Times» από το Royal United Services Institute, μια δεξαμενή σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αποστολές, που ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου, είναι οι πρώτες τεκμηριωμένες απευθείας θαλάσσιες παραδόσεις από τη Ρωσία από το 2017 όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ –με την έγκριση της Μόσχας– επέβαλε αυστηρό ανώτατο όριο στις μεταφορές πετρελαίου ως απάντηση στις δοκιμές πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ. «Αυτές οι παραδόσεις πετρελαίου αποτελούν μια ολομέτωπη επίθεση κατά του καθεστώτος κυρώσεων, το οποίο βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης», δήλωσε ο Χιου Γκρίφιθς, πρώην συντονιστής της επιτροπής του ΟΗΕ που παρακολουθεί τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Τα πλοία, τα οποία φέρουν σημαία Βόρειας Κορέας και ταξινομούνται ως δεξαμενόπλοια πετρελαιοειδών, επισκέφτηκαν όλα την ίδια θέση αγκυροβόλησης που διαχειριζόταν ρωσική εταιρεία πετρελαίου στο λιμάνι Βαστότσνι, όπου φάνηκε να φορτώνουν. Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν ότι δύο από τα πλοία ταξίδεψαν στη συνέχεια στο λιμάνι Τσονγκτζίν της Βόρειας Κορέας, όπου ξεφόρτωσαν.

Οι παραδόσεις γίνονται αφού η Βόρεια Κορέα τον περασμένο Αύγουστο άρχισε να στέλνει χιλιάδες κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία, τα οποία στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι έχουν συμβάλει σημαντικά στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία. Το λιμάνι Βαστότσνι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως κόμβος για ρωσικά πλοία που φέρεται να εμπλέκονται στο εμπόριο όπλων μεταξύ των χωρών. «Βλέπουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία ανταλλαγής όπλων με πετρέλαιο σε ανοιχτή παράβαση των κυρώσεων που υπέγραψε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απεικονίζοντας την τροχιά της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια από διεθνή καταστροφέα σε παράνομο κράτος», τόνισε ο Γκρίφιθς.