«Εκλογικό σουλτανάτο». Στη ρωσική πολιτική ορολογία, ο όρος περιγράφει τις περιοχές όπου πραγματοποιείται η πλέον χονδροειδής εκλογική νοθεία, χωρίς καμία έγνοια για την αληθοφάνεια ή τη διακριτικότητα. Το Ταταρστάν, το Κεμέροβο, το Σαράτοφ, ο Βόρειος Καύκασος, η Μορδοβία, η Τούβα… σε όλες αυτές τις περιοχές, η συμμετοχή και τα ποσοστά που αποσπούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τύπου των εκλογών, ξεπερνούν συστηματικά το 80% ή πλησιάζουν ακόμη και το 100%. Σύμφωνα ωστόσο με τον Μπενουά Βιτκίν, τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» στη Μόσχα, η ανάλυση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακηρύχθηκε νικητής με 87,28% των ψήφων, δείχνει ότι ολόκληρη η Ρωσία έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο «εκλογικό σουλτανάτο».

Οπως σημειώνει ο Βιτκίν, χωρίς καν να συνυπολογίσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οργανώθηκαν οι εκλογές (ψευδοαντίπαλοι, ελεγχόμενα ΜΜΕ, κλίμα καταστολής, εξαναγκασμός ολόκληρων τμημάτων του πληθυσμού να ψηφίσουν κ.λπ.) ή τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενός μαύρου κουτιού που είναι αδύνατο να αναλυθεί, η νοθεία στα εκλογικά κέντρα μοιάζει να έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Καμία περιοχή δεν γλίτωσε, ούτε καν η Μόσχα, όπου οι Αρχές διατηρούσαν μια κάποια διακριτικότητα. Ενα παράδειγμα είναι η εύπορη συνοικία Νταλινόφσκι, στα νότια της πρωτεύουσας. Στα εκλογικά τμήματα όπου είχαν καταφέρει να γίνουν δεκτοί ανεξάρτητοι παρατηρητές, το ποσοστό του Πούτιν ήταν περίπου 60%. Σε τέσσερα εκλογικά τμήματα όπου απουσίαζαν, έφτασε στο… 99%.

100% ψήφισαν Πούτιν

Η πόλη Τσεμπεκίνο, με πληθυσμό 40.000 κατοίκων, στην περιφέρεια του Μπελγκορόντ, τα πήγε ακόμα καλύτερα: σε ένα από τα εκλογικά τμήματα της πόλης αυτής, η οποία βομβαρδίζεται τακτικά από τις ουκρανικές δυνάμεις, η συμμετοχή ήταν 100%, με το 100% των ψήφων να πηγαίνει υπέρ του Πούτιν.

Σε αυτές τις εκλογές, η νοθεία διευκολύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δραστική μείωση του αριθμού των ανεξάρτητων παρατηρητών. Η Ρωσία έχει πλούσια παράδοση στον τομέα αυτό, με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, συχνά καλά εκπαιδευμένους, οι οποίοι μέχρι τα τελευταία χρόνια διαπιστεύονταν ως παρατηρητές. Πλέον όμως, μόνο τα κόμματα που έχουν γίνει δεκτά στα ψηφοδέλτια και μια χούφτα θεσμικά όργανα μπορούν να διαπιστεύουν παρατηρητές. Περιορίστηκε επίσης η πρόσβαση στις κάμερες παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένες στα εκλογικά τμήματα.

Τα «μπουκώματα»

Ως αποτέλεσμα, τα βίντεο που δείχνουν «μπουκώματα» της κάλπης ή πολλαπλές ψήφους, πολλά κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2021, ήταν σπάνια αυτή τη φορά και συχνά τραβήχτηκαν σχεδόν τυχαία από καλοπροαίρετους παρατηρητές οπλισμένους με το κινητό τους τηλέφωνο. Είναι η περίπτωση, μεταξύ άλλων, μιας υπαλλήλου του εκλογικού τμήματος στο Κρασνοντάρ που απαθανατίστηκε να βγαίνει από το παραβάν με πολλά ψηφοδέλτια στο χέρι. Ο δημιουργός του ενοχοποιητικού βίντεο συνελήφθη επιτόπου και αργότερα καταδικάστηκε σε δεκατέσσερις ημέρες φυλάκιση και πρόστιμο για «προσβολή των εκπροσώπων του κράτους» και «επίδειξη απαγορευμένων συμβόλων».

Η «μέθοδος Τσπίλκιν»

Από την Κυριακή, διάφοροι ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της νοθείας. Χρησιμοποιούν μια δοκιμασμένη μέθοδο, γνωστή ως «μέθοδος Τσπίλκιν», η οποία πήρε το όνομά της από τον στατιστικολόγο που την επινόησε. Η ιδέα είναι απλή: εντοπίζονται τα εκλογικά τμήματα με «μη φυσιολογικά» αποτελέσματα, δηλαδή εκείνα στα οποία παρατηρείται ένα σημαντικό και ανεξήγητο άλμα προσέλευσης, το οποίο ευνοεί αποκλειστικά τον υποψήφιο που βρίσκεται στην εξουσία. Σε αυτή τη βάση, η (απαγορευμένη στη Ρωσία) οργάνωση παρατήρησης εκλογών Golos, εκτιμά ότι 22 εκατομμύρια ψήφοι από τα συνολικά 76 εκατομμύρια πήγαν αδικαιολόγητα στον Πούτιν: «η μεγαλύτερη νοθεία στην ιστορία των εκλογών στη Ρωσία». Χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, η εξόριστη Novaya Gazeta Europe κατέληξε σε έναν αριθμό 31,6 εκατομμυρίων.