ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΕΝΕΝΤΕΖ

Ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Γερουσία

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για μια θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά αυτή τη φορά ως ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι με το κόμμα των Δημοκρατικών. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ βρίσκεται αντιμέτωπος με ομοσπονδιακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της δωροληψίας από ξένη κυβέρνηση. Ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν δηλώσει αθώοι, ενώ η σχετική δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 Μαΐου. Υπό το βάρος των κατηγοριών, έχει παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Για να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα με την παράταξη των Δημοκρατικών, ο 70χρονος Μενέντεζ θα πρέπει να συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές έως τις 25 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει τον χρόνο με το μέρος του. Ωστόσο, εάν κατέβει ως ανεξάρτητος, θα χρειαστεί μόνον 800 υπογραφές και αυτές μέχρι τις 4 Ιουνίου.

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ

Η Κομισιόν «πάει» Γροιλανδία

Τη λειτουργία γραφείου στη Γροιλανδία, στο πλαίσιο αναζήτησης πρόσβασης στα αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, εγκαινιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μεταβαίνει στην περιοχή μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν. «Σίγουρα θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα κρίσιμων πρώτων υλών» δήλωσε ο Τόμας Μπάερτ, σύμβουλος εμπορίου της Φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για μια «επίσκεψη γεωπολιτικού χαρακτήρα».

Εκτός από τη Γροιλανδία, το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επίσκεψη και στα νησιά Φερόε, τα οποία επίσης υπάγονται στο βασίλειο της Δανίας. Η Γροιλανδία διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων ορυκτών στον κόσμο, τα οποία είναι απαραίτητα στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, αλλά και στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Με οριακό προβάδισμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει οριακό προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας έναντι του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, Μπάιντεν και Τραμπ έχουν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από τα κόμματά τους για να κατέβουν ως υποψήφιοι στις κάλπες. Το 39% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Μπάιντεν από το Δημοκρατικό Κόμμα, εάν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές, συγκριτικά με το 38% που επέλεξε τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Τραμπ. Το προβάδισμα για τον Μπάιντεν είναι εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης (1,8 ποσοστιαία μονάδα). Πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι, με το 11% να υποστηρίζει ότι θα ψήφιζε άλλους υποψηφίους, το 5% ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες και το 7% να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τι θα ψήφιζε ή να αρνείται να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Στις επτά Πολιτείες όπου οι εκλογές ήταν αμφίρροπες το 2020 – που θα μπορούσαν να αποδειχθούν και πάλι κρίσιμες τον Νοέμβριο –, ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με 40% έναντι 37% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.