Οι συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις – ειδικά στους σιδηροδρόμους και τις αερομεταφορές, με αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις ή λιγότερες ώρες απασχόλησης – αρχίζουν να αποτελούν ισχυρή τροχοπέδη στην οικονομία της Γερμανίας. Οι απεργίες αυτές έρχονται να προστεθούν στο πλήγμα που έχει δεχτεί η βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα από τον υψηλό πληθωρισμό και τη μείωση της ζήτησης, προκαλώντας προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ήδη χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει ήδη αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος, από το 1,3% στο 0,2%. Τώρα ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φούεστ, χαρακτηρίζει τις απεργίες πρόσθετο βάρος για την οικονομία, το οποίο, όπως είπε, δεν χρειαζόταν τώρα η Γερμανία.

«Η οικονομία συρρικνώνεται και όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει επιπρόσθετα [από τα άλλα προβλήματα] τότε αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε εξαρτήματα στις διαδικασίες παραγωγής επειδή αυτά δεν παραδόθηκαν ή επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν συναντήσεις ή ίσως [επειδή δεν μπορούν] να πάνε στη δουλειά» είπε ο Φούεστ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Τα σχόλιά του δείχνουν το μέγεθος των προκλήσεων που έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις, με τους εργαζομένους να ζητούν περισσότερες παροχές εν μέσω υψηλού κόστους ζωής.

Μισθολογικές συγκρούσεις

Το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο και οι αεροπορικές μεταφορές θεωρούνται  συστημικά για την οικονομία και για τον λόγο αυτόν ο Φούεστ προτείνει μεγαλύτερες περιόδους προειδοποίησης προτού ξεκινήσει μια απεργία. Οι μισθολογικές συγκρούσεις πρέπει επίσης να εξεταστούν στο πλαίσιο μιας αδύναμης οικονομίας, είπε. «Η πίτα γίνεται μικρότερη. Αυτό που μπορούμε να μοιραστούμε γίνεται μικρότερο και μετά η σύγκρουση γίνεται πιο έντονη» ανέφερε. «Πρέπει να ειπωθεί ότι τα συνδικάτα στη Γερμανία είναι συνολικά εξαιρετικά λογικά» προσέθεσε πάντως. Οπως είπε, στη Γαλλία καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία έως και πέντε φορές περισσότερες ημέρες απεργίας από ό,τι στη Γερμανία.

Αργά την Κυριακή το βράδυ το σωματείο GDL των μηχανοδηγών στη Γερμανία κήρυξε νέα απεργία ζητώντας συμφωνία με τη διαχειρίστρια εταιρεία Deutsche Bahn για βελτίωση μισθολογικών απολαβών και λιγότερες ώρες εργασίας. Πρόκειται για απεργία τόσο στα επιβατικά όσο και στα εμπορικά τρένα, με τη μια πλευρά να κατηγορεί την άλλη για τις κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει συνεχές χάος από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά.

Αντιδράσεις συνδικάτων

Η GDL κατηγορεί την Deutsche Bahn ότι δεν έχει υποβάλει βελτιωμένη πρόταση από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τώρα, υποστηρίζοντας ότι το συνδικάτο δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κάνει νέα απεργία. Η Deutsche Bahn από την πλευρά της έχει καλέσει το συνδικάτο να μη φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κοινωνία και το εμπόριο από τις απεργίες.

Βασικό αίτημα του σωματείου GDL είναι να αντικατασταθεί η εβδομάδα των 38 ωρών εργασίας με εβδομάδα 35 ωρών, χωρίς αλλαγές στις αποδοχές. Η Deutsche Bahn θεωρεί ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο οικονομικά και ότι μια τέτοια αλλαγή θα προκαλούσε προβλήματα στελέχωσης.

Οι απεργίες στα τρένα, έξι στον αριθμό μέχρι τώρα, έχουν συμπέσει με τις κινητοποιήσεις και στη Lufthansa και σε αεροδρόμια, εντείνοντας το χάος στις μετακινήσεις.

Το συνδικάτο UFO έχει καλέσει να απεργήσουν τα 19.000 μέλη του που είναι πληρώματα καμπίνας της Lufthansa και της θυγατρικής εταιρείας χαμηλού κόστους και κοντινών πτήσεων Lufthansa Cityline. Αλλη απεργία στο προσωπικό εδάφους από το πανίσχυρο συνδικάτο Verdi είχε προκαλέσει επιπλέον προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Τόσο το Verdi όσο και το UFO ζητούν από την εταιρεία που είχε υψηλά κέρδη το 2023 να μοιραστεί περισσότερο την επιτυχία με τους εργαζομένους οι οποίοι αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το συνδικάτο UFO ζητά αυξήσεις στις αποδοχές κατά 15% και νέες διαπραγματεύσεις ύστερα από 18 μήνες. Επίσης ζητά την καταβολή ποσού από 1.000 ευρώ (Lufthansa Cityline) έως 3.000 ευρώ (Lufthansa) σε κάθε μέλος της ως αντιστάθμισμα για τον υψηλό πληθωρισμό.