Αν έπαιρνα δέκα σεντς για κάθε spam email που δέχομαι, τώρα δεν θα έγραφα στήλη αλλά καρτ ποστάλ από την Καραϊβική. Αλλά με τη διεύθυνσή μου να βρίσκεται σε δημόσια θέα δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό. Απλώς κάθε βράδυ αδειάζω τα ηλεκτρονικά σκουπίδια, όπως ο παλαιοχριστιανός που δούλευε με τηλεργασία στο τμήμα Καθαριότητας. Εντάξει, οι δημοσιογράφοι αποτελούμε ειδική κατηγορία. Ομως και όλοι αυτοί οι απόδημοι που διαμαρτύρονται επειδή έλαβαν email από την κυρία Ασημακοπούλου θα έχουν γραμματοκιβώτια γεμάτα από ανεπιθύμητες αποστολές. Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι στα email που δέχονται. Ολοι παίρνουν spam. Το πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο η κυρία Ασημακοπούλου πήρε τις διευθύνσεις.

Και είναι προφανές ότι κάποιοι στο υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζουν την απάντηση. Συνεπώς καλά κάνει η Κεραμέως και το ψάχνει, περιμένουμε να μάθουμε τι ανακάλυψε. Αλλά με συγχωρείτε, το πρόβλημα υφίσταται από τότε που η πολιτική επικοινωνία ανακάλυψε το SMS. Μη μου πείτε ότι δεν έχετε λάβει προωθητικό SMS από υποψήφιο βουλευτή της εκλογικής σας περιφέρειας. Αναρωτηθήκατε πώς βρήκε τα στοιχεία σας; Δεν είναι σίγουρο ότι το έκανε με νόμιμο και διαφανή τρόπο.

Λίστες από διάφορες πηγές συνενώνονται και εν συνεχεία πωλούνται στους υποψηφίους. Μπορεί, ας πούμε, κάποιος από μία μεγάλη εμπορική αλυσίδα να συγκεντρώσει αριθμούς τηλεφώνων ανά περιοχή και να προωθήσει τη λίστα στον υποψήφιο. Ούτε είναι απολύτως ξεκάθαρο πώς κάποια call center σάς καλούν στο σπίτι ή στο κινητό προκειμένου να σας μεταφέρουν ένα στοχευμένο μήνυμα ή να σας πουλήσουν κάτι. Βεβαίως και εγείρεται θέμα αν κάποιοι πονηροί εντός του κρατικού μηχανισμού προωθούν προσωπικά δεδομένα σε υποψηφίους.

Αλλά ας μη βγάζουμε τρομαγμένες φωνούλες για παραβίαση απορρήτου, ειδικά όταν είμαστε στα social και έχουμε συναινέσει στην παρακολούθηση και στη χρήση προσωπικών δεδομένων ως και συναισθημάτων για εμπορικούς σκοπούς. Αν έχετε Google Maps στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να δείτε πού ήσασταν σαν σήμερα πριν τρία και τέσσερα χρόνια. Το ξέρει και η Google. Εν προκειμένω θα ήταν καλύτερο αν το ήξερε μόνο η Αννα Μισέλ.