Συντονισμένη γαλάζια καμπάνια για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές αναμένεται από τις 8 Απριλίου, μετά το κομματικό συνέδριο, έως τις 29 Απριλίου, που λήγουν οι ηλεκτρονικές εγγραφές. Σε εκείνο το διάστημα θα ανακοινωθεί το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Οχι μόνο για να έχουν χρόνο οι υποψήφιοι για την εκστρατεία τους, αλλά επιπλέον για να βοηθήσουν και εκείνοι το κοινό τους – δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό – να μπουν στους καταλόγους της επιστολικής. Αλλάζουν, κοινώς, οι χρόνοι και ο τρόπος της προεκλογικής κινητικότητας. Μην απορήσουμε, για παράδειγμα, αν δούμε να προβάλλονται… αριθμοί και όχι ονοματεπώνυμα.

Για την ακρίβεια αυτό θα ζητηθεί ευθέως από όσους ονειρεύονται μια θέση σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, δεδομένων των κανόνων της επιστολικής: οι εκλογείς σταυρώνουν κόμματα αλλά πρόσωπα επιλέγουν με βάση τον αριθμό κάθε υποψηφίου. Μην απορήσουμε επίσης αν δούμε ενδιαφερόμενους να κερδίζουν μια καλή θέση στο ψηφοδέλτιο ή άλλους να κόβονται, ανάλογα με το αν καταγράφεται ικανοποιητικός αριθμός εγγραφών στη χώρα στην οποία έχουν αναφορές. Στα διαδικαστικά, η κυβερνητική πρόσκληση για διαφημιστική προβολή της επιστολικής (ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ) εστάλη έγκαιρα. Νικητής ανάμεσα σε τρία agencies βγήκε στις 28 Φεβρουαρίου και άρα σύντομα θα τρέξει ενημερωτικό υλικό. Μια άλλη εκκρεμότητα, εκείνη των φακέλων, είναι στον αέρα. Δεν υπάρχει καν διαγωνισμός για τις εταιρείες κούριερ, παρότι αυτή θεωρείται κυρίαρχη πρόκληση, λόγω μηδενικής εμπειρίας και πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων.

Η μέχρι στιγμής κινητικότητα στην πλατφόρμα εγγραφών, που «διαφημίζουν» κυβερνητικές πηγές, δεν εγγυάται από μόνη της την επιτυχία του εγχειρήματος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τον νόμο 4648/2019 για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους. Στην πράξη διαψεύστηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις: από τους 22.858 εγγεγραμμένους για την κάλπη του Μαΐου 2023 συμμετείχαν 18.203 και από τους 25.610 εγγεγραμμένους του Ιουνίου ψήφισαν 17.365. Το αυτονόητο έγινε με καθυστέρηση και καταργήθηκαν γραφειοκρατικά προσκόμματα που συνόδευαν τον νόμο. Και πάλι όμως μένει να αποδειχθεί η κυβερνητική επάρκεια, και πολιτική, και επικοινωνιακή, και επιχειρησιακή, για ένα θέμα που άλλες 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν λυμένο προ πολλού.