Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου έγινε νόμος του κράτους – και μάλιστα με μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία που εξελίχθηκε καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί παροικούντες το κομματικό σύστημα. Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού τελέστηκε ήδη.

Κι όμως, ο κλήρος εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει να αντιδρά στην πραγματικότητα. Αρχιμανδρίτες, για παράδειγμα, επιτίθενται σε βουλευτές που στήριξαν την υποχρέωση μιας Πολιτείας να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες της και κάνουν διαφημιστική καμπάνια για χάρη των εθνοπατέρων και των εθνομητέρων που την καταψήφισαν.

Οι γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων επιμένουν πως η Εκκλησία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη και ετοιμάζεται για συμβολικού τύπου διαμαρτυρίες στις θρησκευτικές γιορτές που θα προηγηθούν της κάλπης των ευρωεκλογών.

Μητροπολίτες που δεν κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα επικαλούνται τον θυμό του ποιμνίου τους, ενώ όσοι παρατηρούν ότι υπάρχουν ακόμη ψηφοφόροι οι οποίοι επηρεάζονται από τον πνευματικό τους φοβούνται μήπως αυξηθούν τα ποσοστά των κομματιδίων στα δεξιά της ΝΔ εξαιτίας του φιλελεύθερου νομοθετήματος.

Επιρροή

Οι ανησυχίες μοιάζουν εύλογες, αφού τα δημοσκοπικά νούμερα του Βελόπουλου, προσωπικά και κομματικά, έχουν τσιμπήσει κυρίως λόγω των ιαχών του εναντίον των ομοφυλόφιλων, όπως παρατηρούν δημοσκόποι – επισημαίνοντας ότι η Ελληνική Λύση άρχισε να ενισχύεται την περίοδο που μονοπωλούσε την ειδησεογραφία ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Κάποιοι, αναλυτές και πολιτικοί, αποδίδουν και τη μικρή άνοδο της Νίκης στη συνήθεια των στελεχών της να χαϊδεύουν τα αφτιά του χριστεπώνυμου πλήθους.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που κυκλοφορεί, αν η Ιεραρχία διατηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα, θα πριμοδοτήσει – ηθελημένα ή αθέλητα – τους λαϊκιστές δεξιούς. Δεν είναι απίθανο. Ωστόσο, ακόμη κι αν κατορθώσει να επηρεάσει έτσι τη βραδιά των ευρωεκλογών, δεν σημαίνει ότι θα μεταβληθεί το πολιτικό σκηνικό. Αλλωστε, κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ούτε πριν από 42 χρόνια, όταν ασκούσε μεγαλύτερη επιρροή.

Τον Φεβρουάριο του 1982 η Εκκλησία μιλούσε στα παιδιά της – όπως έγραφαν τα φυλλάδια που μοίραζε τότε – χαρακτηρίζοντας τον πολιτικό γάμο μοιχεία και πορνεία, ενώ υπερσυντηρητικοί νεοδημοκράτες υπερθεμάτιζαν. Αλλά τελικά οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν άλλαξαν. Το ΠΑΣΟΚ ξαναβγήκε πρώτο στις ευρωεκλογές του 1984 και στις εθνικές του 1985. Κι η ζωή συνεχίστηκε.