Και δεύτερο τετ α τετ με τους αγρότες της Θεσσαλίας σχεδιάζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την ανανέωση της απόφασής τους να παραμείνουν στα μπλόκα. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης αναμένεται να οριστούν μέσα τις επόμενες ημέρες, αλλά η ημερομηνία που μαθαίνω, εκτός απροόπτου είναι η 11η Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται να μεσολαβήσει και κάποια σχετική σύσκεψη στην Αθήνα ή στη Λάρισα. Πάντως η επιθυμία είναι η συνάντηση να είναι διευρυμένη, με συμμετοχή και του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα. Το κλειδί με την ημερομηνία είναι όσα θα μεσολαβήσουν και αφορούν τα αγροτικά και τη Θεσσαλία. Τόσο οι αγρότες όσο και το Μαξίμου περιμένουν καταρχάς το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί η ΚΑΠ, ενώ με ελληνική πρωτοβουλία την ίδια μέρα το πρωί θα έχουν και μια ξεχωριστή συνεδρίαση για το ίδιο θέμα οι υπουργοί του ευρωπαϊκού νότου. Λίγες μέρες μετά, την Πέμπτη, στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί μια νέα αυστηρότερη ρύθμιση για τις παράνομες ελληνοποιήσεις (γάλα, μέλι κ.λπ.) που αποτελεί αίτημα του αγροδιατροφικού κόσμου.

Η ολλανδική μελέτη

Επίσης, πριν από τη συνάντησή της με τους θεσσαλούς αγρότες και τον Κουρέτα, η κυβέρνηση θα πάρει στα χέρια της τη νέα αναλυτική μελέτη των ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Διότι ο στόχος της είναι να παρουσιάσει στους αγρότες μια ολοκληρωμένη εικόνα και προτάσεις μέτρων άλλου τύπου, πέραν της οικονομικής στήριξης που ζητούν, για την οποία ο Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε ότι δεν έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια. Μεταξύ μας, με αυτό θέλει να ηρεμήσει κάπως και τους «γαλάζιους» βουλευτές του Κάμπου, που πιέζουν περισσότερο από όλους, μιας και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της δικής τους περιοχής αντιμετωπίζουν τα πιο πιεστικά προβλήματα εξαιτίας των συνεπειών της περσινής κακοκαιρίας.

Τι φέρνει το πέρασμα στην Ινδία

Προς το παρόν, πάντως, ο Πρωθυπουργός μετράει τα κέρδη από το πέρασμα στην Ινδία. Οχι μόνο επειδή ήταν, από κάθε άποψη, όπως λένε οι συνεργάτες του διπλωματικά επικερδές. Αλλά επειδή έχει και μια προσωπική αγάπη στη χώρα που, όπως αποκάλυψε στην ινδική τηλεόραση, επισκέπτεται από το 1993. Και παρότι δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες συζητήσεις, σχολίασε ότι «ένας βασικός λόγος που πάντοτε αγαπούσα να ταξιδεύω στην Ινδία είναι για να φάω αληθινό ινδικό φαγητό. Αγαπώ τα ψητά σε ταντούρι και είμαι μεγάλος φαν του καλού ειδικού χορτοφαγικού φαγητού, όπως αυτό που δοκιμάσαμε χθες στο γεύμα μας στο πρωθυπουργικό μέγαρο». Ο πιστός ινδουιστής Ναρέντρα Μόντι, άλλωστε, είναι βετζετέριαν.

Στο μενού και πυρομαχικά

Το ελληνοϊνδικό μενού βέβαια, εκτός από λαχανικά, είχε και γεωπολιτική, εμπόριο, μετανάστευση και πολλά ακόμη. Ενώ Μητσοτάκης και Μόντι συμφώνησαν και για συμπαραγωγές αμυντικού υλικού. Θυμίζω, άλλωστε, το ενδιαφέρον μεγάλων ινδικών αμυντικών εταιρειών για την Ελλάδα, ειδικά στον τομέα των πυρομαχικών που η αγορά είναι στα πάνω της. Η Ελλάδα έχει το προτέρημα της πρόσβασης στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ (με όσα αυτό συνεπάγεται), ενώ η ινδική βιομηχανία έχει χρήματα για ανάπτυξη νέων προϊόντων, μεγάλο εργατικό δυναμικό και πρόσβαση σε πρώτες ύλες. Λογικό, άρα, να θέλει κι ο Μόντι να δοθεί μια… χείρα βοήθειας για συνεργασίες.

Στάση στο Κατάρ

Πριν απ’ την επιστροφή στη βάση ο Μητσοτάκης έκανε και τη στάση του στο Κατάρ για μια επίσκεψη εξπρές στον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, με πλήρη ατζέντα. Τόσο για τα διμερή θέματά μας, στα ενεργειακά και την οικονομία, όσο και τα γενικότερα ζητήματα ασφάλειας, τις κρίσεις στη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα.

Ευρωπαϊκοί πόροι υπό έλεγχο

Συστάσεις στην Κομισιόν για τον τρόπο που εφαρμόζει τον κανονισμό της για το κράτος δικαίου έκανε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, βάζοντας στο κάδρο των χωρών που έχουν ελέγχει σχετικά και την Ελλάδα. Ειδικότερα, σε νέα έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), εξετάζει το πώς εφαρμόζει η Κομισιόν τον κανονισμό αιρεσιμότητας που προβλέπει, με απλά λόγια, έλεγχο και δυνάμει «παγώματος» ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες που δεν τηρούν τα ορόσημα και τους κανόνες του κράτους δικαίου. Θυμίζω ότι οι μόνες χώρες που έχουν υποστεί πραγματικές κυρώσεις (δηλαδή οικονομικές) για θέματα κράτους δικαίου είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία. Ομως, όπως αποκαλύπτει η έκθεση, στις υπό εξέταση χώρες ήταν και η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Στις οποίες η Κομισιόν δεν επέβαλλε κανένα μέτρο, παρότι διαπίστωσε καθυστερήσεις και αναβολές σε συστάσεις. Το ΕΕΣ «καρφώνει» την Κομισιόν ότι δεν εξήγησε επαρκώς γιατί δεν επέβαλε μέτρα σε αυτές τις χώρες και την Ελλάδα και, εμμέσως πλην σαφώς, ότι κινείται με πολιτικά κριτήρια. Σημειώνω ότι το πρόσφατο ψήφισμα της Ευρωβουλής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ζητούσε να εξεταστεί και η πιθανή εφαρμογή του σχετικού κανονισμού για τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ζητούν νέα έκθεση

Η σύσταση του ΕΕΣ στην Κομισιόν είναι, λοιπόν, να καταρτίσει μια νέα αναλυτική έκθεση με ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα συγκεκριμένα κράτη-μέλη, που θα δημιουργεί μια de facto σύνδεση του σεβασμού του κράτους δικαίου με τις εκταμιεύσεις των κοινοτικών πόρων. Ωστε να μπορεί, με τη σειρά του, να ελέγξει εάν πράγματι η Κομισιόν κάνει τη δουλειά της ή αν λειτουργεί πολιτικά χαρίζοντας τη σε κράτη-μέλη. Η απάντηση της Κομισιόν ήταν, πάντως, αρνητική, με τη δικαιολογία ότι η Επιτροπή προσπαθεί να περιορίσει την υποβολή εκθέσεων και τον φόρτο που συνεπάγονται.


Το Predator στο μικροσκόπιο

Εν τω μεταξύ, οι συνεχείς διεθνείς ειδήσεις για τις υποκλοπές με παράνομα λογισμικά spyware φέρνουν στο φως και νέες έρευνες για αυτή τη σκοτεινή, αλλά επικερδή «επιχειρηματικότητα». Σε νέο δημοσίευμά του το διεθνές δημοσιογραφικό κονσόρτιουμ ICIJ αποκάλυψε τη δράση που είχε αναπτύξει ο ισραηλινός πρώην κατάσκοπος και παραγωγός του λογισμικού Predator Ταλ Ντιλιάν στην Κύπρο, πριν μεταφέρει την Intellexa με τους έλληνες συνεργάτες του στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ένα «πλέγμα εταιρειών», μια «συμμαχία των spyware» που έφτιαξε -σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα- με την πρώην σύζυγο και συνεργάτιδά του και μέσω των οποίων διαδόθηκε το Predator σε χώρες της Ευρώπης και την Αθήνα απ΄ όπου εξήχθη και στην Αφρική. Είναι προφανές ότι το όλο θέμα έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο ως… θρίλερ, αλλά και επειδή απασχολεί όλο και πιο έντονα τις αμερικανικές αρχές…