Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαρτίου έδωσε το Ισραήλ στη Χαμάς για την επίθεσή του στη Ράφα, την πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, αν η Χαμάς δεν έχει απελευθερώσει μέχρι τότε όλους τους ομήρους, η επιχείρηση θα ξεκινήσει. «Η Ράφα είναι το νέο κέντρο της Χαμάς», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, επισημαίνοντας ότι 18 από τα 24 τάγματα της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα έχουν ήδη διαλυθεί.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ προσδιορίζει πότε οι στρατιώτες του θα εισέλθουν στην πυκνοκατοικημένη αυτή πόλη στις Νότιας Γάζας. Για την επίθεση έχουν απευθύνει τις τελευταίες ημέρες προειδοποιήσεις αρκετοί ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μιας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ανθρωπιστική παύση

Τα 26 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν μία «άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, στην άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε χθες ο επικεφαλής στις ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις ΕΕ στις Βρυξέλλες – σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που διαφώνησε με το ανακοινωθέν, το οποίο καλεί παράλληλα την ισραηλινή κυβέρνηση «να μην αναλάβει στρατιωτική δράση στη Ράφα που θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».

Την ίδια ώρα, κι ενώ η Αλγερία έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει σήμερα προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, οι ΗΠΑ προώθησαν χθες στο σώμα αντίπαλο ψήφισμα, «για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Ανεπιθύμητος ο Λούλα

Στο μεταξύ, σοβαρό ρήγμα έχει προκληθεί στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Βραζιλία, με αφορμή και τις δηλώσεις του προέδρου της τελευταίας, ο οποίος παρομοίασε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα. Ο Λούλα κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στο Ισραήλ. «Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρέσουμε. Πρόκειται για μια σοβαρή αντισημιτική επίθεση. Εκ μέρους μου, καθώς και εκ μέρους των πολιτών του Ισραήλ, να μεταφέρετε στον πρόεδρο Λούλα ότι είναι persona non grata στη χώρα μέχρις ότου ανακαλέσει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μπένι Γκαντζ στον πρεσβευτή της Βραζιλίας.

«Πρόκειται για ευτελισμό του Ολοκαυτώματος και μια προσπάθεια να εξαπολυθεί επίθεση κατά του εβραϊκού λαού και του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η σύγκριση του Ισραήλ με τους Ναζί και τον Χίτλερ παραβιάζει την κόκκινη γραμμή», είχε πει νωρίτερα ο ίδιος ο Νετανιάχου.

O πρόεδρος της Βραζιλίας απάντησε στην εξέλιξη αυτή ανακαλώντας χθες το βράδυ τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας για «διευκρινίσεις».

Χεζμπολάχ και Χάγη

Ολο και σφοδρότερες γίνονται, παράλληλα, οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και λιβανικής Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι έβαλε στο στόχαστρο «αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ» στη Γαζίχιεχ του Νότιου Λιβάνου, κάπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα: σύμφωνα με τοπική πηγή, από το διπλό ισραηλινό χτύπημα τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14 άτομα.

Στη Χάγη, ξεκίνησε χθες ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου η διαδικασία που έχει ως επίδικο την έκδοση απόφασης – μη δεσμευτικής, όπως είναι γνωστό – για τον άμεσο τερματισμό της κατοχής όλων των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που κινήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών από το 2022, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο φόντο του πολέμου στην Γάζα.

Στην γραπτή της απάντηση, η ισραηλινή πλευρά ισχυρίζεται πως κάθε παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σε αυτό το θέμα θα λειτουργήσει «βλαπτικά» για την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ τονίζει ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη παραχάραξη της ιστορίας και της σημερινής πραγματικότητας στη διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστινίων».