Οι ηγέτες της Χαμάς είναι διχασμένοι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανά πάσα στιγμή, αποκαλύπτει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη παλαιστινιακές πηγές. Η εσωτερική διαφωνία της Χαμάς είναι ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η πιθανή συμφωνία, την ώρα που ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί νέα περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή. Χθες συναντήθηκε με τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί επίσης στην Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχουα Σινουάρ, ο οποίος ζει κρυμμένος σε κάποια υπόγεια σήραγγα του θυλάκου εδώ και 120 ημέρες, θα ήθελε να αποδεχθεί την προσφορά για εκεχειρία έξι εβδομάδων. Κατά την άποψή του είναι απαραίτητο να αναδιοργανωθούν οι τάξεις των ανδρών του και έχει επίσης την ελπίδα ότι θα γίνει εφικτό να παραταθεί η πρώτη φάση της εκεχειρίας για μερικές ακόμα εβδομάδες. Αντίθετα, οι ηγέτες της εξόριστης Χαμάς, που δεν υπόκεινται στην άγρια πίεση της εισβολής των ισραηλινών στρατιωτών, θα ήθελαν να κηρυχθεί αμέσως μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός – που στην πραγματικότητα θα ισοδυναμούσε με τη νίκη της Χαμάς, επειδή σε αυτές τις συνθήκες η βασική αρχή κάθε ανταρτοπόλεμου είναι «αν δεν χάσουμε, τότε κερδίσαμε».

Η ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό θέλει την απελευθέρωση σχεδόν 3.000 παλαιστίνιων αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα τους 36 ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερωθούν πρώτοι. Στα τέλη Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κατάπαυσης του πυρός, η αναλογία Ισραηλινών προς Παλαιστινίους που απελευθερώνονταν ήταν ένας προς τρεις. Επιπλέον, η Χαμάς ζητά τέσσερις φάσεις για την απελευθέρωση των ομήρων και όχι τρεις.

Αντιστράφηκαν οι ρόλοι

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν μεταξύ των ηγετών της Χαμάς, επειδή ο Σινουάρ ήταν συνήθως ο πιο σκληρός στις διαπραγματεύσεις και ο Ισμαήλ Χανίγε πιο υποχωρητικός επειδή είχε στόχο να βάλει την ομάδα του σε μια μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Γάζα. Χθες ο Χανίγε μίλησε με τον Ζιάντ αλ Νακάλα, επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ, και οι δυο τους συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία για τους ομήρους θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των Ισραηλινών από τη Γάζα, τερματισμό του εμπορικού αποκλεισμού και ανθρωπιστική βοήθεια. Το τηλεφώνημα έγινε γνωστό από το γραφείο του Χανίγε και φαίνεται ως τρόπος να ασκηθεί πίεση στον Σινουάρ.