Στους 122 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται από την Παρασκευή στη Χιλή, κυρίως στην παραθαλάσσια, τουριστική επαρχία Βαλπαραΐσο, στην κεντρική Χιλή, ανακοίνωσε σήμερα η χιλιανή ιατροδικαστική υπηρεσία (SML).

Όλα τα θύματα καταγράφηκαν στην επαρχία Βαλπαραΐσο, σύμφωνα με την υπηρεσία, η οποία διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί μόνο 32 σοροί ανθρώπων.

Προηγούμενος προσωρινός απολογισμός που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η SML έκανε λόγο για 112 νεκρούς.

Απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους

Οι πυροσβέστες της Χιλής εκτιμούν πως υπάρχουν πολλά ακόμα θύματα από τη φωτιά, καθώς δεκάδες ήταν αυτοί που απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις φλόγες. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έρχονται από τη Χιλή προκαλούν τρόμο.

Ολόκληρες συνοικίες κατεστραμμένες, αυτοκίνητα παραδομένα στις φλόγες, σχεδόν 260.000 στρέμματα αποκαΐδια… Περίπου 1.400 πυροσβέστες, μαζί με 1.300 στρατιωτικούς και εθελοντές, συνεχίζουν σήμερα, για τέταρτη ημέρα, τον αγώνα για να περιορίσουν τις δεκάδες φωτιές στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, κατά την εθνική υπηρεσία πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών (SENAPRED).

Η δήμαρχος της λουτρόπολης Βίνια δελ Μαρ, η Μακαρένα Ριπαμόντι, και ο επικεφαλής των επαρχιακών αρχών στη Βαλπαραΐσο, ο Ροδρίγο Μουντάκα, τόνισαν πως εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Στην Κιλπουέ, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ολόκληρες συνοικίες και εκατοντάδες αυτοκίνητα να έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια. Χιλιάδες κάτοικοι αποκλείστηκαν για ώρες την Παρασκευή εκεί, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν οδικώς.

«Κόλαση»

Η Λίλιαν Ρόχας, 67 ετών, ζει κοντά στον βοτανικό κήπο της Βίνια δελ Μαρ, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. «Δεν έχει απομείνει πλέον ούτε ένα σπίτι εδώ», είπε ανάμεσα σε συντρίμμια και στάχτες.

Σοκαριστικές εικόνες με καμένα αυτοκίνητα

Αφηγήθηκε πως η πυρκαγιά κατέλαβε τους κατοίκους εξαπίνης. «Βγήκα έξω για να δω και κόσμος ήδη έτρεχε. Βγήκα από το σπίτι μου, έκλεισα την πόρτα κι έφυγα», συνέχισε η συνταξιούχος, προσθέτοντας πως το ρούχο που φοράει «είναι το μοναδικό πράγμα που μου απέμεινε».

Ο Ροδρίγο Πουλγκάρ, οδηγός, έχασε το σπίτι του στην Ελ Ολιβάρ, στους λόφους της Βαλπαραΐσο. «Ήταν κόλαση, οι εκρήξεις (…) Προσπαθούσα να βοηθήσω τον γείτονά μου να σβήσει τη φωτιά στο αυτοκίνητό του, πίσω το σπίτι μου άρχιζε να καίγεται. Έπεφτε βροχή από στάχτες», αφηγήθηκε.

Για να περιοριστεί η κυκλοφορία στις πληγείσες περιοχές και να «διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και ανάκτησης των νεκρών», επιβλήθηκε νέα απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας σε τέσσερις κοινότητες στη Βαλπαραΐσο από τις 18:00 ως τις 10:00 (τοπικές ώρες· από χθες στις 23:00 ως σήμερα στις 15:00).

Ο Omar Castro Vázquez, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε στον οικισμό El Olivar, δήλωσε ότι ένας ηλικιωμένος γείτονας πέθανε στη φωτιά. «Έμοιαζε περισσότερο με πυρηνική βόμβα παρά με φωτιά», δήλωσε ο κ. Castro Vázquez, 72 ετών, όπως αναφέρει η New York Times. «Δεν έμεινε τίποτα».

Η Regina Figueroa, 53 ετών, κάτοικος του οικισμού Villa Independencia έξω από τη Viña del Mar, δήλωσε ότι έλαβε ειδοποίηση στο κινητό της τηλέφωνο με οδηγίες εκκένωσης την Παρασκευή, όταν η φωτιά είχε ήδη πλησιάσει το σπίτι της.

«Πήρα την ειδοποίηση», είπε, «και έτρεξα έξω στο δρόμο. Όταν βγήκα στο δρόμο, οι φλόγες ήταν ήδη έξω από το σπίτι μου».

Η χώρα θρηνεί ήδη δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους

Η κ. Figueroa πήρε τον 5χρονο εγγονό της. Οι φλόγες ήταν τόσο κοντά, που ένιωθε τη ζέστη καθώς έτρεχε. Σταμάτησε και βούτηξε το μικρό παιδί, που έκλαιγε, σε μια πισίνα για να το δροσίσει και στη συνέχεια συνέχισε να τρέχει.

«Ο ουρανός ήταν μαύρος», είπε. «Δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Όλοι ούρλιαζαν».

Ένας άλλος κάτοικος, ο Andrés Calderón, 40 ετών, δήλωσε ότι αρκετοί άνθρωποι δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους. Όταν έλαβε την ειδοποίηση, ο κ. Calderón είπε ότι πήδηξε στο αυτοκίνητό του και οδήγησε μέσα σε καπνό.

«Ήταν σαν να μπήκαμε στην κόλαση», είπε ο κ. Calderón. «Δεν μπορούσα να δω, ο άνεμος έβγαζε το αυτοκίνητο σχεδόν εκτός δρόμου. Απλά συνέχισα να οδηγώ».

Διεθνείς αντιδράσεις

Στη Ρώμη, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε χθες τους πιστούς να «προσευχηθούν για τους νεκρούς και τους τραυματίες στις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χιλή».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε μέσω X (πρώην Twitter) ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της αυτές τις δύσκολες στιγμές», αποδίδοντας την καταστροφή στην «ξηρασία» και στην απορρύθμιση «του κλίματος».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη του προς στην κυβέρνηση και τον λαό της Χιλής» και διαβεβαίωσε πως το Παρίσι είναι «έτοιμο να προσφέρει βοήθεια», επίσης μέσω X.

Εικόνες καταστροφής από την πυρκαγιά στη Χιλή

Από την Τετάρτη, η θερμοκρασία κυμαίνεται περί τους 40° Κελσίου στην κεντρική Χιλή και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Ο καύσωνας χαρακτηρίζεται συνέπεια του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που πλήττει το τρέχον διάστημα τον νότιο κώνο της Λατινικής Αμερικής, εν μέσω θερινής περιόδου του νότιου ημισφαιρίου, προκαλώντας δασικές πυρκαγιές που επιτείνει η κλιματική αλλαγή. Μετά τη Χιλή και την Κολομβία, κύματα καύσωνα αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ημέρες την Αργεντινή, την Παραγουάη και τη Βραζιλία.