Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι διεκδικούν αιτήματα επιβίωσης βρίσκονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αν και δηλώνει την συμπαράσταση του και την κατανόηση στα σοβαρά προβλήματα, συνεχίζει την ανέξοδη πολιτική μοιράσματος ψίχουλων στον δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των αγροτών, οι οποίοι από τα μέσα Δεκεμβρίου βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εξαγγείλει παροχές για το κόστος παραγωγής με επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος, οι οποίες όμως βρίσκονται μακριά από τις διεκδικήσεις των αγροτών.

Όπως επισημαίνει στο in.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας, οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο. Αντί αυτού η κυβέρνηση, ανακοίνωσε το ποσό των 82 εκατ. ευρώ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές καλλιεργητικές ανάγκες.

Μακριά και από το αίτημα για πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh βρίσκεται και η κυβερνητική ανακοίνωση για το αγροτικό ρεύμα, καθώς ακόμη και αυτή η πρόσθετη έκπτωση κατά 10% για την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, μήνες με υψηλή ζήτηση, αφορά όσους έχουν επιλέξει ως πάροχο ενέργειας τη ΔΕΗ.

«Δεν ακούσαμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Ειδικά για τη Θεσσαλία, δεν ακούσαμε πώς τα χωράφια μας θα γίνουν παραγωγικά, πώς θα επιστρέψουμε στις καλλιέργειές μας και πώς θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω», είπε χαρακτηριστικά στο in ο κ. Τζέλλας, επισημαίνοντας ότι η πίεση στη κυβέρνηση θα συνεχιστεί μέσα από τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις, ότι οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 30% για μια 10ετία, η οποία αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των αγροτών, δηλαδή αυτούς που είναι ενταγμένοι στα συνεταιριστικά σχήματα και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «θα πρέπει να επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή διμερών, μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ακόμη, εξήγγειλε για μεμονωμένους αγρότες τα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ, καθώς και τη ρύθμιση χρεών ΤΟΕΒ και ΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Θεσσαλίας το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση.

Αδυναμίες της ΚΑΠ

Κακώς κείμενα στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τους όρου, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός, που οφείλονται όπως είπε στην «απαραίτητη πράσινη μετάβαση».

«Η αλήθεια είναι ότι το κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε πλήρως υπολογιστεί από αυτούς που τη σχεδίασαν. Γι’ αυτό και προσωπικά στήριξα την πρωτοβουλία της Επιτροπής για έναν νέο στρατηγικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ και μπορεί να ενσωματώσουμε και μια σειρά από προτάσεις που έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε έναν μηχανισμό που πράγματι υπό προϋποθέσεις έβαλε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας πιο πολλές δεσμεύσεις από αυτές που οικονομικά άντεχαν».