«Λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατά την συνεδρίαση στην ψήφιση ενός πρόσθετου πακέτου στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε «Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ.

«Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην στήριξη της Ουκρανίας»

Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την #Ουκρανία.» Ανέφερε δε ότι «Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη στη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται».

Δείτε την ανάρτηση

Πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπεισαν τον Όρμπαν

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, ο Όρμπαν είχε ασκήσει βέτο σε μια συμφωνία κατά τη διάρκεια της περασμένης συνόδου κορυφής τον Δεκέμβριο και οι προσπάθειες συνεχίζονταν για να τον μεταπείσουν. Η ανακοίνωση του Μισέλ δείχνει ότι οι ηγέτες κατάφεραν να πείσουν τον Ούγγρο ηγέτη, λίγο προτού ξεκινήσει η Σύνοδος.

Τον Δεκέμβριο, στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου, οι ηγέτες συζήτησαν τους τρόπους αντιμετώπισης των τρεχουσών αναγκών και τις μελλοντικές προτεραιότητές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της υποστήριξης στην Ουκρανία και της μετανάστευσης.

Το διαπραγματευτικό πολυετές πλαίσιο προβλέπει ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό κονδύλιο 64,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να δαπανηθεί για τις ακόλουθες νέες προτεραιότητες:

  • 50 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση της Ουκρανίας (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια)
  • 2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων
  • 7,6 δισ. ευρώ για τη «γειτονιά» και τον κόσμο
  • 1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στο πλαίσιο του νέου μέσου STEP
  • 2 δισ. ευρώ για το μέσο ευελιξίας
  • 1,5 δισ. ευρώ για το αποθεματικό αλληλεγγύης και έκτακτης βοήθειας

Ο Όρμπαν είχε ζητήσει να εγκρίνεται σε ετήσια βάση η χρηματοδότηση στην Ουκρανία, θέση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις των υπόλοιπων ηγετών καθώς θα μπορούσε κάθε χρόνο ο Ούγγρος πρωθυπουργός να ασκεί το δικαίωμα του βέτο και να εμποδίζει την κρίσιμη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία.